Sămânţă de scandal la Teatrul Municipal Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei angajaţi ai instituţiei culturale vor fi puşi „pe liber" ca urmare a restructurării posturilor. Conducerea teatrului spune că cei trei nu au trecut deloc anul acesta pe la serviciu. În replică, „acuzaţii" sunt convinşi că directorul instituţiei vrea să desfiinţeze trupa de teatru.

Actriţele Adina Andrei, Nadina Damian şi regizoarea artistică Gina Lazăr sunt trei dintre angajaţii Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia" din Focşani cărora conducerea instituţiei le-a pus gând rău şi vrea să le desfiinţeze posturile.

Potrivit directorului Teatrului, Sorin Francu, angajaţii în cauză au dat dovadă de indisciplină după ce de la începutul anului nu au mai venit nicio zi la repetiţii.

„Este adevărat că vor fi restructurate posturile lor. Regizoarea Gina Lazăr a montat trei spectacole în şapte ani, Adina Andrei nu a avut niciun fel de activitate anul trecut, din luna mai când a încheiat concediul de maternitate, iar Nadina Damian a avut doar două prezenţe scenice în 2010. Ne-a anunţat că poate lucra doar sâmbăta şi duminica, în condiţiile în care este angajată aici. Sunt implicate în alte proiecte la Bucureşti. Deşi cartea de muncă o au la noi şi îşi încasează lunar salariul pe card, cele trei nu au o viaţă aici", îşi motivează directorul Sorin Francu decizia de renunţare la artişti.

image

Directorul Teatrului din Focşani spune că administrează o instituţie care se află în slujba comunităţii, lucru care presupune şi participarea artiştilor la evenimentele locale, gen „24 ianuarie", „Ziua Naţională", „Ziua Imnului".

„Cred că s-au săturat şi focşănenii să apar numai eu cu Paula Grosu la aceste manifestări.Practic, noi şi alţi câţiva colegi suplinim mereu lipsa acestora. Vreau să spun că este un gest de clemenţă din partea mea oferindu-le posibilitatea desfiinţării postului, ca să poată beneficia de şomaj, deşi la aproape două luni de absenţă puteam să le desfac direct contractul de muncă", ne-a declaratSorin Francu.

În replică, actriţa Adina Andrei, angajată încă din anul 2004 la Focşani, imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinenematografică, spune că directorul Sorin Francu are alte interese pentru care vrea să se descotorosească de ea şi restul colegilor.

„Vrea teatru gazdă"

„Mi-a spus atât mie cât şi colegilor că vrea să transforme instituţia din teatru de proiect, în care să avem câte două-trei premiere pe an, în teatru gazdă, adică să vină alte trupe să joace aici. Pe 4 februarie ne-a chemat la Focşani să ne spună că nu mai are bani şi că trebuie să înţelegem situaţia. Acum ni se reproşează că nu am venit la teatru de mai bine de o lună, dar între noi există o înţelegere tacită să venim când avem de lucru. Stau la Bucureşti şi am şi alte colaborări, că nu se poate trăi din 500 de lei /lună", se apără actriţa Adina Andrei.

image

Din informaţiile pe care le avem, în colimatorul directorului Francu se află şi actorul Adrian Damian, soţul Nadinei Damian care va fi pusă pe liber.

„Deşi există un consiliu artistic, domnul director ia decizii unilaterale. Eu, soţia mea şi ceilalţi vom face contestaţie. Nu posturile noastre sunt problema, ci menţinerea teatrului acesta, care este un bun câştigat de comunitate, cu eforturi foarte mari", ne-a spus Adrian Damian.

Rămâne de văzut ce poziţie vor adopta reprezentanţii Primăriei Focşani faţă de situaţia de la Teatrul Municipal „Mr Gh. Pastia", mai cu seamă că cei vizaţi de desfiinţarea postului şi-au anunţat astăzi prezenţa la şedinţa de consiliu local, unde se va discuta soarta lor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite