Profesorii vrânceni, obligaţi să stea opt ore în şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit noii Legi a Educaţiei, norma didactică a profesorilor este de 40 de ore pe săptămână. Reglementarea îi nemulţumeşte pe dascălii vrânceni care susţin că în şcoli nu există un spaţiu corespunzător pentru documentarea metodico-ştiinţifică, de care ei se ocupă atunci când merg acasă.

De la o zi la alta, Legea Educaţiei stârneşte noi nemulţumiri în rândul dascălilor vrânceni, care începând cu luna septembrie vor fi nevoiţi să muncească, la fel ca toţi angajaţii din sistemul bugetar, opt ore pe zi.

În prezent, profesorii îşi fac norma didactică de 18 ore predate efectiv la clasă, apoi, susţin ei, îşi continuă programul de lucru acasă prin documentare şi pregătire a lecţiilor.
Tocmai de aceea, ideea petrecerii timpului la şcoală după orele de curs li se pare cu totul absurdă.


„Sunt ţări în care norma didactică este de 40 de ore pe săptămână, iar profesorii rămân în şcoală timp de opt ore pe zi, însă la noi nu poate fi implementată o astfel de regulă, deoarece nu dispunem de condiţiile necesare. După ce termin orele, eu mă documentez acasă, deoarece în şcoală nu există un cabinet pentru fiecare profesor, care să permită acest lucru. Ori, în cancelarie, să stea să se pregătescă toţi cei 60 de profesori, este de-a dreptul imposibil", declară Tiberiu Dima, directorul Şcolii „Ion Basgan" din municipiu.

Muncă în weekend

De asemenea, cadrele didactice susţin că mai marii Educaţiei nu iau în considerare şi orele petrecute la şcoală în weekend-uri.

„Activităţile desfăşurate în weekend sunt cu totul uitate. De exemplu, în fiecare sâmbătă, vin la şcoală patru ore, deoarece sunt concursuri şi centre de excelenţă de care trebuie să mă ocup. Întrebare e: cine îmi pune la socoteală şi aceste ore?", mai spune Tiberiu Dima.

Nici Constantin Grigore, liderul Fderaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, nu este de acord cu o astfel de reglementare, care deşi există în Codul Muncii, nu poate fi pusă în practică în rândul profesorilor.

„În afară de cele cinci sau şase ore petrecute la clasă, un cadru didactic mai are o sumedenie de multe alte sarcini, cum ar fi şedinţele cu părinţii sau serviciul pe şcoală, activităţi care ar trebui incluse tot în cele opt ore petrecute la şcoală", declară Grigore.

Pe de altă parte, inspectorul general susţine că, deocamdată, nu s-a luat o decizie clară în ceea ce priveşte obligativitatea profesorilor de a-şi petrece timpul în şcoală după încheierea orelor de curs.

„Este problema profesorului cum se pregăteşte, nu trebuie să stea neapărat în şcoală", precizează Stan Rogoz.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite