Un profesor de istorie din Focşani scrie enciclopedia fotbalului postbelic FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de istorie Alexandru Paloşanu va scoate de sub tipar primul dintre cele 30 de volume despre fotbalul mondial din ultimii 50 de ani. A adunat pe hârtie clasamente şi rezultate ale echipelor.

Focşăneanul Alexandru Paloşanu, în vârstă de 38 de ani, profesor de istorie la şcoala din localitatea Coteşti, este cel mai important statistician al fotbalului românesc, dar şi un mare microbist.

Ştie să răspundă la orice întrebare despre un meci de fotbal sau despre un jucător din ultimele cinci decenii. Fotbalul i-a intrat în sânge încă dinainte de a merge la şcoală, când urmărea toate transmisiile TV şi radio.

Primul meci pe care şi-l aminteşte este cel dintre Norvegia şi România, scor 1-1, din anul 1980. Când a învăţat să descifreze literele şi cifrele a pus mâna pe creion şi a început să umple caietele cu rezultate, clasamente, golgheteri din campionatele de fotbal din România, Italia, Spania şi nu numai, fără să piardă nimic.

image
image
image

CLICK aici pentru imagini

Mii de ore de muncă

„Tata mi-a luat un radio profesional şi ascultam ore în şir meciurile din campionatele amintite cu creionul în mână. Am ales Italia şi Spania pentru că înţelegeam limba, iar meciurile din aceste campionate se jucau în special sâmbăta şi duminica, când aveam mai mult timp de ele. Era un întreg ritual. Am o evidenţă statistică completă cu tot ce s-a întâmplat în ultimii 50 de ani în aceste campionate, care însumează zeci de caiete în care am adunat bob cu bob rezultate, clasamente şi alte statistici"
, povesteşte Alexandru Paloşanu. Tocmai pentru a nu-şi risipi miile de ore de muncă, Alexandru s-a gândit să editeze o enciclopedie intitulată „Istoria fotbalului postbelic", apelând şi la ajutorul unui prieten ziarist italian, Massimo D'Agostino, care i-a furnizat unele informaţii de care avea nevoie pentru a-şi completa statisticile.



Pasiunea îi ocupă trei ore în fiecare zi

„Primul volum este o lucrare de 500 de pagini care cuprinde perioada anilor '60. Va fi scos de sub tipar în două luni. Mărturisesc că am ales această perioadă pentru că în lume există un anuar statistic al fotbalului după anii 1980. Vreau să acopăr pentru amatorii de statistici din lume perioada pentru care nu există date. Am material adunat pentru 30 de volume şi intenţionez să scot câte un volum pe an pentru că este mult de muncă", mai spune Paloşanu. Dedică zilnic trei ore pasiunii sale de a culege informaţii din toate campionatele lumii, iar în vacanţe lucrează aproape zi-lumină.

Fiind un perfecţionist veritabil, merge deseori în bibliotecile mari din ţară pentru a scotoci după statistici pe care nu le are în impresionanta sa colecţie.



De asemenea, ratează de puţine ori meciurile echipelor locale şi le însoţeşte aproape peste tot, spunând că l-a impresionat două echipe ale Focşaniului, cea de la începutul anilor '80, care a obţinut două locuri 3 consecutive în Divizia "B" şi cea de la sfârşitul anilor '80.

Focşăneanul este căsătorit, are un copil şi spune că familia îi respectă pasiunea de pe urma căreia trăieşte satisfacţii, uneori costisitoare, pe care alţi oameni nu le-ar înţelege.

„Am cumpărat peste 500 de cărţi de fotbal, am colecţii întregi de ziare şi reviste de specialitate. Nu mai spun sutele de meciuri la care am fost, banii pe care i-am dat pe bilete. Este viaţa mea", precizează Alexandru.

Spune că munca de profesor de istorie şi-o face cu acelaşi drag şi ne-a declarat că pregăteşte pentru susţinerea gradului didactic o lucrare impresionantă şi valoroasă, „ceva ce nu s-a mai văzut".

Intră pe focsani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite