PORTRET / Carmen Pasăre - Artista cântecului popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitoare de folclor, tradiţii şi obiceiuri strămoşeşti, a cântat pe scenele a numeroase festivaluri de muzică populară, obţinând premii importante.

Născută într-o frumoasă zonă de munte, unde tradiţiile şi obiceiurile sunt la mare preţ, iar cea mai valoroasă muzică este cea populară, Carmen Pasăre a început să cânte în cadrul serbărilor şcolare şi a evenimentelor locale din comuna Spulber. În urmă cu cinci ani, a avut şansa de a-l cunoaşte pe profesorul Marcel Chipăilă, cel care s-a ocupat îndeaproape de şlefuirea talentului său. Extrem de muncitoare, Carmen a reuşit ca după numai cinci luni de pregătire să obţină marele premiu la concursul televizat „Vreau să fiu vedetă", prestaţia sa fără cusur fiind recompensată cu un ajutor financiar pentru construirea unei case, de care atât ea, cât şi familia sa aveau mare nevoie.

Apoi, de la an la an, palmaresul său s-a îmbogăţit cu premii obţinute la festivaluri de muzică populară, precum „Bobocel de la Bacău", „Muguri vrânceni", „Pe-o gură de rai", „Comoara Vrancei" şi „Festivalul tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti". „Prin cântecul popular, am şansa de a duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile specifice zonei din care mă trag. Îmi place foarte mult să cânt, să fiu pe scenă şi să încânt publicul iubitor de folclor. Mă bucur că îl am alături pe domnul profesor Chipăilă, care îmi dă sfaturi preţioase legate de tot ceea ce înseamnă interpretare muzicală, apariţie scenică şi comunicare cu publicul", mărturiseşte tânăra.

O admiră pe Sofia Vicoveanca
Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache şi Mioara Velicu sunt interpretele de muzică populară pe care Carmen le apreciază, considerându-le adevărate modele. „Au un stil aparte. Sunt deosebite prin felul lor de interpretare şi prin prezenţă scenică. Mi-ar plăcea foarte mult să ajung la nivelul lor, însă ştiu că mai am foarte mult de muncă", mai spune Carmen, îndrăgostită şi de repertoriul vrâncencei Aurelia Colibă. În ceea ce priveşte stilurile muzicale preferate, Carmen spune că interpretează cu plăcere atât doine şi balade, cât şi sârbe, hore sau bătute.
Dornică să aprofundeze noţiunile de teorie muzicală, Carmen Pasăre s-a încris la Liceul de Arte „Gheorghe Tăttărăscu" din Focşani, acolo unde, pe lângă orele de canto, studiază şi viola sub îndrumarea profesoarei Alina Buligă, dar şi pianul alături de Doina Renţea. „Sunt două profesoare desăvârşite care ne învaţă foarte multe lucruri noi. Mă bucur că, pe lângă muzica populară, am oportunitatea de a studia şi două instrumente, care de altfel îmi plac extrem de mult", conchide tânăra interpretă.

Întrebări şi răspunsuri

Ce proiecte de viitor ai?
Îmi doresc să termin cu bine Liceul de Arte şi apoi mi-ar plăcea foarte mult să urmez cursurile Facultăţii de Muzică. Vreau să am o carieră artistică de succes, însă în acelaşi timp îmi doresc să profesez şi la catedră. Bineînţeles că am de gând să particip la cât mai multe concursuri şi festivaluri de muzică populară.

Ce părere ai despre modul în care sunt trataţi artiştii?
Din păcate, nu sunt apreciaţi la adevărata lor valoare, dar cu toate acestea sunt foarte mulţi care pun suflet în ceea ce fac şi cântă din dragoste pentru folclor şi publicul iubitor de muzică populară.

Ce-i place
Pe lângă muzica populară, care este parte din sufletul meu, îmi plac foarte mult călătoriile şi animalele. De asemenea, îmi place să-mi petrec timpul alături de prieteni şi să cunosc cât mai mulţi oameni noi. Cât despre disciplinele pe care le studiez cu plăcere, limba română, fizica şi chimia se află în topul preferinţelor.

Ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii invidioşi pe reuşita cuiva şi nici lipsa de interes faţă de promovarea tinerilor talentaţi. Detest să iau parte la certuri şi scandaluri.

Profil
Născută: 21 mai 1995, comuna Spulber
Ocupaţie: elevă, clasa a IX-a, Liceul de Arte „Gheorghe Tăttărăscu"
Familie: Trei fraţi

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite