Sistemul informatic „răreşte” bolnavii. Medicii de familie primesc mai puţini bani din cauza erorilor SIUI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie din Vrancea semnalează zeci de erori ale Sistemului Informatic Unic Integrat de evidenţă a pacienţilor. Pentru că unii pur şi simplu dispar din baza de date a medicilor sau nou-născuţii figurează ca neasiguraţi, serviciile medicale nu pot fi decontate.

Implementat cu scopul de a uşura munca medicilor de familie şi de a se realiza o evidenţă precisă a asiguraţilor, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) creează din ce în ce mai multe disfuncţionalităţi.

Tot mai mulţi medici se confruntă cu respingerea asiguraţilor, care deodată dispar de pe liste sau figurează ca nevalidaţi, dar şi cu o evidenţă deficitară a anumitor categorii de persoane cum ar fi salariaţii şi nou - născuţii..

„Aproape lună de lună avem probleme cu SIUI. Cel mai recent caz cu care m-am confruntat este cel al unui copil de cinci ani, care nu figura ca asigurat, ceea ce presupune imposibilitatea de a beneficia de tratamente gratuite. De asemenea, am mai avut un salariat, pe care sistemul informatic l-a catalogat ca fiind neasigurat. Consider că, odată corectate, astfel de erori nu ar mai trebui să se repete, însă se pare că sunt din ce în ce mai frecvente", declară doctorul Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.

De asemenea, medicii semnalează faptul că nou - născuţii apar cu întârziere pe liste, uneori procedura durând chiar şi câte trei luni, timp în care vizitele la domiciliu şi vaccinurile trebuie făcute.

„Nou-născutul care iese din maternitate după şapte zile nu figurează ca asigurat, aşa că nici noi nu suntem plătiţi pentru consultaţiile pe care i le oferim atât lui, cât şi mamei. Nu au lipsit nici cazurile de pacienţi, care pur şi simplu au dispărut din evidenţe", precizează dr. Alexandru Ghenadi, medic de familie.

Mai puţini bani


De pe urma acestor greşeli au de suferit atât asiguraţii, care sunt puşi pe drumuri, cât şi medicii de familie.

„Orice disfuncţionalitate presupune o reducere a veniturilor furnizorului de servicii medicale. De exemplu, o adolescentă din Odobeşti, Nicoleta Bădic, care figura decedată, în cele din urmă a fost <<reînviată>> de SIUI, dar acum apare ca fiind nevalidată. Deci nici ea nu poate beneficia de tratamente gratuite, nici eu nu sunt plătit. Am declarat-o şi pe raportarea din iulie şi sper ca din septembrie să figureze şi ea ca asigurată", mai spune dr. Grigore Hanţă.

De altfel, medicii aşteaptă ca reprezentanţii CJAS Vrancea - care, contactaţi telefonic nu au fost de găsit - să ia măsuri de remediere a problemelor cauzate de SIUI.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite