„Liceul de lemn”, salvat de prichindei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Şcolar „G.G. Longinescu" şi-a alipit o grădiniţă pentru a avea 300 de elevi, numărul minim necesar funcţionării. Fuziunea dintre cele două unităţi de învăţământ, una liceală şi una preşcolară, este o premieră pentru judeţul Vrancea.

Pentru a rămâne cu personalitatea juridică intactă, Grupul Şcolar „G.G. Longinescu" din Focşani va avea de la toamnă în componenţa sa şi Grădiniţa Nr.3 din Focşani. Decizia aparţine Inspectoratului Şcolar Vrancea, cu „viza" Consiliului Local Focşani, după ce una dintre cele mai vechi unităţi de învăţământ liceal din oraş, cunoscută sub denumirea de „Liceul de lemn", risca să rămână fără nume ca urmare a neîndeplinirii baremului de elevi.

„Noua lege a Educaţiei, care va intra în vigoare la 1 septembrie, spune că o şcoală trebuie să aibă 300 de elevi pentru a dobândi personalitate juridică. Ori Grupul Şcolar Longinescu avea un număr mai mic de elevi decât ar fi fost nevoie, motiv pentru care am gândit această soluţie alipindu-i Grădiniţa 3, astfel încât să nu se piardă singura unitate cu profil de prelucrarea lemnului din judeţ", explică Stan Rogoz, şeful ISJ Vrancea.

Argumentul „generalului" nu este însă foarte convingător, întrucât nici anul acesta, nici anul trecut, liceul nu a mai înfiinţat clase cu profil de prelucrarea lemnului. Mai mult decât atât, prin planul de şcoalarizare, conducerea liceului s-a angajat că va înfiinţa trei clase a IX-a la toamnă, cu 30 de elevi fiecare, lucru care s-a îndeplinit doar parţial.

De la mobilă, la mediu

„Suntem în lichidare cu profilul de prelucrare a lemnului, după ce fostul combinat de mobilă, care prelua o parte din elevi, s-a desfiinţat. Ne-am orientat spre clase de Protecţia Mediului, Ecologie şi Ştiinţele Naturii. Aveam 280 de elevi şi dacă reuşeam să mai cooptăm încă 20 de elevi am fi fost în standardele prevăzute de lege. Oricum, în noua structură a consiliului de administraţie va intra şi un reprezentant al Grădiniţei 3", ne-a declarat Ştefan Moraru, directorul Grupului Şcolar „G.G. Longinescu".

De menţionat că nici Grădiniţa 3 nu avea personalitate juridică, ea fiind alipită anul trecut la Grădiniţa Nr.2, care rămâne unitate de sine stătătoare. La ora actuală, „G.G. Longinescu" are 16 săli de clasă, din care doar zece sunt ocupate. Acelaşi liceu a avut cea mai scăzută promovabilitate la Bacalaureat, doar 3 dintre cei 53 de absolvenţi reuşind să obţină diploma de maturitate.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite