Declaraţiile online, spaima patronilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 30% din agenţii economici din Vrancea s-au adaptat noilor reglementari privind depunerea pe internet a formularul 112. Codul de Procedură Fiscală prevede amenzi pentru nedepunerea declaraţiei de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 la 5.000 de lei pentru persoanele juridice.

Simplificarea modului de depunere a declaraţiilor 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate ar fi trebuit să fie pe placul contribuabililor, care printr-un simplu click din faţa calculatorului scăpau de corvoada statului la coadă la finanţe.

Nu a fost să fie aşa, astfel că deşi din luna iulie s-a introdus obligativitatea transmiterii on-line a acestor declaraţii, doar puţin peste 30% dintre cei aproximativ 5.500 de agenţi economici şi instituţii care depun declaraţii s-au conformat legii.

Amenzi mari din 25 august

Situaţie deloc îmbucurătoare, ţinând cont că începând cu 25 august se vor aplica amenzi serioase pentru cei care nu respectă termenul stabilit de depunere a declaraţiilor. Din această cauză, finanţiştii i-au chemat ieri la o instruire pe cei care nu au depus până acum declaraţia în format electronic, din diferite motive, fie din nepricepere, fie că nu şi-au procurat certificatul de semnătură electronică.

Deşi numărul celor anunţaţi pentru întâlnire a fost mare, doar 20 de persoane s-au arătat interesate de subiect.
Din analizele noastre, numărul celor care au cumpărat certificatul digial depăşeşte 50%, însă declaraţia on-line s-a depus doar în procent de 30%. Unii dintre contribuabili ne-au şi spus că au preferat să vină cu declaraţia completată pe suport de hârtie, că mai socializează şi ei. Şi din cauza asta s-au format şi cozi interminabile pe 25 iulie", ne-a declarat Elena Cenuşă, şefa Biroului de Asistenţă Contribuabili din cadrul Direcţiei de Finanţe Vrancea.

În cadrul instruirii de ieri, s-a prezentat pas cu pas traseul pe care contribuabilii trebuie să-l parcurgă pentru a-şi procura certificatul digital, dar şi completarea on-line a formularului de declaraţie, mulţi din sală considerând că procedura este puţin greoaie. „E puţin complicat, dar sper să ne descurcăm, mai ales că prima dată, pe 25 iulie, nu am depus declaraţia pe internet. Mai greu o să fie pentru cei care nu-s familiaritaţi cu internetul, dar şi ei pot suna un prieten", ne-a declarat Rodica Stroia, de la contabilitatea Spitalului Judeţean „SF: Pantelimon" Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite