DEZVĂLUIRI / Mărmureanu: "Nu vom avea un cutremur devastator până în 2040!" Şi STS Vrancea are un releu care prevede seismele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Comunicaţii Speciale asigură mare parte din serviciile de transmitere a datelor despre mişcările tectonice la INFP.Serviciul a instalat în urmă cu un an un radioreleu însă "părintele" Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gh. Mărmureanu susţine că nu vom avea un cutremur mare până în 2040.

Mişcările plăcilor tectonice sunt anunţate mai nou către Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) prin radioreleul instalat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) Vrancea.

"Noi am montat acel releu acolo la Ploştina la solicitarea Institutului Naţional de Fizică a Pământului pentru a transmite acele date către centrul de la Bucureşti. Practic radiosemnalele se transmit prin acel releu. Întotdeauna vom asigura sprijin acestor acţiuni întrucât este vorba de siguranţă naţionalî până la urmă", ne-a declarat Cristian Dumitru, şeful departamentului Radio din cadrul STS Vrancea.

Şapte staţii de avertizare

Observatorul Seismologic de la Ploştina - Vrîncioaia are în dotare şapte staţii de avertizare a cutremurelor de pământ cu 25 de secunde înainte de producerea acestora. Sistemul constă de fapt în câţiva senzori instalaţi la adâncime în pământ la Ploştina, chiar pe locul unde se întâlnesc plăcile tectonice.

image

"Acum avem şapte astfel de staţii aici. Releul a fost montat de STS aici şi datele se transmit prin el la Bucureşti dar Institutul Naţional de Fizică a Pământului prelucrează toate datele", ne-a spus şi Ştefan Tătaru, şeful Observatorului Seismologic "dr. Cornelius Radu" din Ploştina - Vrîncioaia.

Proiectul privind sistemul de avertizare seismic în timp real de la Ploştina - Vrîncioaia priveşte atât avertizarea INFP cu 25 de secude înainte de producere a mişcărilor plăcilor tectonice cât şi blocarea conductelor de gaze, trecerea pe generator de current electric a sălilor de operaţii din toate spitalele din România dar şi din Bulgaria şi oprirea trenurilor de mare viteză.

Până acum încă, din cauza lipsei de fonduri, a fost operată doar partea de avertizare ce a costat în jur de trei miliarde de lei vechi.

Colaborarea INFP cu STS este strânsă în ce priveşte gestionarea situaţiiilor provocate de cutremurele de pământ. "Noi şi internetul îl avem de la STS", confirmă directorul INFP, prof. Gh. Mărmureanu.

Celelalte operaţiuni din proiectul privind stoparea utilitărilor ce pun în pericol viaţa oamenilor în caz de cutremur costă peste şase miliarde de euro.
Dotarea sălilor de operaţie cu dispozitive care să treacă unităţile pe generatoare de curent electric înainte de producerea cutremurelor este pe cale de a fi pusă în aplicare.

"Acum aşteptăm să semnăm contractual cu Guvernul pentru a instala în sălile de operaţii dispozitivele care le conectează la generatoare înainte de cutremure. Noi le dăm semnalul gratuit dar dispozitivele costă peste un million de euro. Oricum următorul mare cutremur la noi nu va fi până în 2040 conform analizelor din ultimii 600 de ani", a mai spus seismologul.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite