Banii lui Bill Gates, refuzaţi de primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 50 de computere din cele 155 alocate Vrancei în cadrul unui proiect finanţat de co-fondatorul Microsoft şi-au găsit loc în biblioteci. Unii primari consideră să sistemele performante donate practic de Bill Gates nu vor reuşi să îi trezească pe săteni din ignoranţă.

Vrancea, prin Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu", a reuşit să coopteze până acum în proiect 31 de biblioteci publice comunale. Deja anul trecut 17 biblioteci din tot atâtea comune au fost dotate cu 56 de computere, echipamentul IT şi softul necesar, alte 14 biblioteci publice urmând să primească, în această toamnă, 50 de computere.


Dacă autorităţile comunale ar fi sprijinit la modul serios proiectul, bibliotecile şi-ar fi putut tripla numărul de computere. O spune bibliotecarul Sergiu Găbureasc, care a făcut parte din echipa de implementare a programului „Biblionet".

„Proiectul prevedea un modul de 11 calculatoare, plus imprimantă multifuncţională, proiectoare şi tot softul necesar. Condiţia era ca primăria să punăla dispoziţie un spaţiu decent, numai că primarii nu vor ca oamenii să fie educaţi. În 90% din cazuri s-a ajuns ca în loc de 11 calculatoare să primească doar câte trei, patru, în funcţie de spaţiul pe care l-au alocat. La Vrancea, de la 155 de calculatoare s-a ajuns la 69", spune revoltat Sergiu Găbureac, de la Biblioteca Metropolitană din Bucureşti.
Pare să îi dea dreptate, culmea, chiar primarul comunei Străoane, care nu ştie ce implică acest proiect, deşi localitatea va fi dotată cu computere.

Biblioteca din CAP
„La noi biblioteca a fost modernizată în fostul spaţiu al CAP. Trebuie compartimentat ca să facem o sală specială şi stăm prost cu banii. Dar chiar dacă se face, nu cred că o să aibă prea mult succes la public, pentru că nu-i interesează", se lamentează Vasile Zbârciog, primarul din Străoane.
Coordonatorii proiectului „Biblionet" din Vrancea confirmă că dotarea cu calculatoare a bibliotecilor publice se face în funţie de spaţiul pus la dispoziţie de autorităţi.
„Trebuie să fie un spaţiu de 2,5 mp/calculator, să fie conexiune la internet şi să se asigure toate utilităţile care sunt necesare pentru desfăşurarea unei activităţi cu publicul, respectiv mobilier, încălzire. Conform spaţiului de care a dispus autoritatea locală, s-au dat patru sau cinci calculatoare, dar dacă biblioteca dintr-o comună îşi măreşte spaţiul poate intra pe lista de suplimentare", spune Liliana Mocanu, coordonatoarea programului „Biblionet" în Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite