Face vinuri de top din struguri netrataţi. "Vinul trebuie să fie un produs care ajută organismul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Neacşu roduce de zece ani vinuri ecologice
Lucian Neacşu roduce de zece ani vinuri ecologice

Pe lângă plantaţia în sine, tehnologie este iar una extrem de importantă în obţinerea vinurilor bio, investiţiile în echipamente de ultimă generaţie asigurând un standard ridicat a calităţii.

Lucian Neacşu este producător de vinuri la o firmă de prestigiu din Vrancea. Recent, vinurile produse de firma sa au primit o certificare la cel mare la un concurs internaţional de degustări, pentru un vin obţinut din struguri netrataţi.

În topul vinurilor din soiul Crâmpoşie selecţionată,  la degustarea din 8 aprilie 2019, locul 1 a fost ocupat de vinul din 2014 de la Senator Wine. A fost singurul vin care a obţinut punctaj de medalie de aur.

Secretul acestor vinuri este că strugurii sunt culeşi la supracoacere.

Compania Senator Wine din Vrancea deţine o plantaţie de 250 de hectare de vie ecologică în podgoria Însurăţei, din judeţul Brăila.

"Soiurile româneşti dacă le iubeşti e imposibil sa nu reuşeşti! Potenţialul, naturaleţea şi terroirul lor e extraordinar. Îmi place sa le duc pe toate direcţiile in tehnologia bio! Mă joc cu ele!" spune Lucian Neacşu.

Acesta spune că toata arta în acest sector bio este ca vinul să aibă gustul boabei de strugure.

"Eu ţin foarte mult ca vinurile mele să fie mai sănătoase decât celelalte. Vinul trebuie să fie un produs care ajută organismul. Am studiat tot ce înseamnă bio, pentru că am vrut să fac ceva singular şi unic şi zic eu că am reuşit, punând în valoare toate soiurile româneşt", mai scpune viticultorul.

Imagine indisponibilă

Afacerea cu viţă de vie ecologică este una foarte riscantă, mai ales din cauza condiţiilor meteo şi foarte puţini întreprinzători şi-o permit, dar Lucian Neacşu, care este un pasionat al vinurilor de calitate, a îndrăznit să o pună pe picioare, fapt unic în ţară.

Via ecologică înseamnă de fapt o plantaţie unde nu se aplică tratamente chimice pentru rezistenţa plantelor, ci se bazează pe stropitul viei cu sulfat de cupru, aşa numita zeamă bordeleză, cum practicau bătrânii noştri acum 100 de ani. De asemenea, şi solul este unul foarte important pentru plantă.

Pe lângă plantaţia în sine, tehnologie este iar una extrem de importantă în obţinerea vinurilor bio, investiţiile în echipamente de ultimă generaţie asigurând un standard ridicat a calităţii.

Fermierul vrâncean a cultivat, în principal, soiuri româneşti, precum Crâmpoşie, Zghihară de Huşi, Tămâioasă Românească, Busuioacă de Bohotin, Fetească Albă, Fetească Regală, Şarbă, Băbească Gri, Băbească Neagră ş.a.

Imagine indisponibilă

Principalele pieţe de desfacere a vinurilor ecologice sunt cele din Franţa, Germania, Japonia, China, Malaezia, SUA, Mexic, Canada, Norvegia.

De curând, cultura de viţă de vie ecologică a vrânceanului Lucian Neacşu a obţinut recunoaştere europeană.

O sticlă de vin ecologic produsă de firma vrânceanului, care poate fi găsit în marile supermarket-uri din România, ajunge să coste de la 15 lei şi până la 40 de lei.

Imagine indisponibilă
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite