Evaluare Naţională 2016. Zeci de mii de români au semnat petiţia prin care cer ca elevii să nu fie depunctaţi pentru greşeala din subiectele la Matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imediat după examenul de matematică la Evaluarea Naţională 2016, elevii şi părinţii lor s-au plâns că elevii au fost derutaţi de un exerciţiu.

Un nou scandal se profilează la Evaluarea Naţională 2016, după proba la Matematică. O cerinţă pe care mulţi elevi au abordat-o greşit a devenit subiect de dispută între elevi şi părinţi pe de o parte, şi Ministerul Educaţiei pe de altă parte. 

Conform cerinţei, elevii care au susţinut examenul de Capacitate 2016 aveau de identificat pe o diagramă numărul elevilor care au obţinut nota 5 la un test de matematică.

Elevii, dar mai ales părinţii, reclamă că în enunţ nu s-a specificat clar care este axa notelor şi care este axa elevilor.

"Mulţi copii au greşit datorită acestui exerciţiu care a fost prost realizat. În partea dreaptă a diagramei este un pătrat cu negru care te putea induce foarte uşor în eroare să crezi că numărul elevilor era pe diagonală", spune un părinte.

Din această cauză, ei au formulat o petiţie online, semnată până în prezent de peste 40.000 de persoane. În petiţie se cere ca ambele variante găsite de elevi să fie punctate.

image

“Datorita faptului că MEN a derutat elevii la Subiectul I exercitiul 6 prin diagrama reprezentată greşit, propunem o reevaluare a tuturor lucrărilor din sesiunea iunie 2016, astfel încât ambele variante (3 si 8 elevi) sa fie punctate ca fiind corecte”, se arată în petiţie.

Un părinte disperat spune că a sunat trei ore la telefonul verde al Ministerului Educaţiei, pentru a semnala greşeala de la diagramă, dar nu răspunde nimeni la acest telefon.

Ministerul Educaţiei susţine că însă că subiectul a fost clar şi complet formulat.

„Itemul este complet formulat, enunţul este clar, fără ambiguităţi şi permite un singur răspuns corect. Acesta conţine toate elementele necesare unui răspuns corect şi se referă la o diagramă care a mai fost prezentată în subiectele formulate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (vezi  www.subiecte2016.edu.ro/2016). Tipul de diagramă în discuţie este inclus în modelul de subiect pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a, anul şcolar 2014-2015”, arată un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Ministerul a mai precizat: „Itemul  conţine legenda referitoare la reprezentarea numărului elevilor, legendă care este echivalentă cu identificarea prin axele de coordonate. În esenţă, acesta se referă la prezentarea unei dependenţe funcţionale (între notă şi numărul elevilor din clasă care au obţinut această notă), iar în cazul unei dependenţe funcţionale variabila se reprezintă pe axa orizontală (a absciselor)”.

În acelaşi timp, tot pe site-ul petitţie online a mai apărut o petiţie a celor care vor păstrarea răspunsului cu cifra 3 la Evaluarea Naţională la matematică.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite