Elevii pentru care nu a venit încă vacanţa: ore de şcoală la cratiţă, în restaurant şi la curăţenie FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Colegiul Tehnic Valeriu D. Cotea
Elevii de la Colegiul Tehnic Valeriu D. Cotea

Elevii de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea“ din Focşani, judeţul Vrancea, învaţă în timpul practicii, care durează patru săptămâni, cum se lucrează în bucătărie, în restaurant şi în hotel. Interesul pentru clasele de alimentaţie publică este din ce în ce mai mare, astfel că numărul locurilor a fost suplimentat cu încă o clasă.

Este miezul verii şi nu toţi elevii se află în această perioadă în vacanţă, aşa cum s-ar putea crede. Elevii liceelor tehnologice sunt încă pe metereze, nu în clasă, ci în practică în bucătărie.

Pentru ei, anul de învăţământ este structurat pe 39 de săptămâni, faţă de 35 de săptămâni, cât durează anul şcolar la liceele teoretice. Acest plus de o lună este concretizat la liceele tehnologice în activităţi practice, în care elevii descoperă secretele viitoarei meserii pe care, probabil, o vor urma.

O astfel de practică am surprins-o într-o zi caniculară şi la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea“ din Focşani, judeţul Vrancea, liceu care de doi ani funcţionează cu două clase de alimentaţie publică şi turism.

Pe bobocii de la clasa a IX-a i-am găsit în plin proces de lucru, în laboratorul şcolii, învăţând să facă un produs cu mare căutare în restaurante: clătite cu dulceaţă. În clasa de alimentaţie publică şi turism învaţă 26 de elevi. Îmbrăcaţi în halate albe, au acaparat bucătăria, împărţindu-şi sarcinile.

Sub supravegherea profesorului de instruire practică, unii prepară aluatul pentru clătite, alţii au grijă de clătite să nu se ardă, iar două fete se ocupă de finalizarea produsului, folosind ultimul ingredient din reţetă: dulceaţa.

Lecţia de fabricat clătite, deşi simplă, s-a derulat în premieră pentru o parte dintre ei, iar rezultatul, din ceea ce ne este dat să vedem pe platou, este spectaculos şi, mai mult ca sigur, gustos.

Aflăm de la profesor că ora de instruire practică nu s-a încheiat odată cu obţinerea produsului finit şi aşezarea lui în farfurie.

„La cursul de gastronomie, pe lângă partea legată de gătit, elevii învaţă să-i servească clientului la masă, dar şi consumă produsul şi îşi exprimă părerile legate de calitatea lui, exact aşa cum se întâmplă într-un restaurant.

Orele de teorie de la clasă le îmbinăm cu cele practice, din laborator. Din clasa a X-a, ei vor merge să facă practică şi în unităţile de alimentaţie publică, în restaurante din oraş, cu care avem contracte de colaborare. Dar baza instruirii o învaţă aici“, ne spune Lenuţa Ionaşcu, profesor de instruire practică la Colegiul „Valeriu. D. Cotea“.

În plus, în urma efectuării stagiilor de pregătire practică, elevii dobândesc nu numai competenţe profesionale, ci învaţă să consume produse cât mai naturale, fără E-uri, cu mai puţin ulei şi zahăr.

ADUC INGREDIENTELE DE ACASĂ

Singurul inconvenient de la orele de practică, la acest profil, este faptul că elevii sunt nevoiţi să aducă materia primă de acasă, adică făină, ouă, zahăr, gemuri etc., întrucât şcoala nu are un buget pentru această nevoie a elevilor de a se perfecţiona. Iar cadrul legislativ este şi el destul de ambiguu, dacă avem în vedere faptul că produsele făcute de elevi ar putea să ajungă să fie valorificate. Prin urmare, fiindcă produsele sunt realizate în circuit închis, tot elevii sunt cei care beneficiază de ele şi le consumă.

Elevii spun că laboratorul şcolii, dotat foarte bine, este plusul de care aveau nevoie pentru a-şi concretiza abilităţile unei viitoare meserii. Dacă partea teoretică a fost în timpul anului şcolar punctul central al studiului, partea practică o descoperă acum.

„Sunt la clasa de turism şi alimentaţie publică şi m-am profilat pe gastronomie. Îmi place să gătesc. De asemenea, este important să ştiu să aranjez o masă, să ştiu cum să servesc. Intenţionez să urmez o facultate în domeniul acesta. Avem un profesor instructor destul de exigent, dar acest lucru este spre binele nostru, pentru că tot timpul avem de învăţat lucruri noi“, ne-a spus Ana Maria Olaru, elevă în clasa a XI-a. Colegul ei de clasă, George, se vede deja peste câţiva ani concurent la Masterchef, pentru a impresiona juriul cu preparatele sale.

„Mi-aş dori ca după ce termin liceul să deschid un local şi mă gândesc la ceva deosebit. Este un domeniu în care se câştigă bani frumoşi. Îmi place să stau mai mult prin bucătărie, să încerc reţete noi“, spune George Tumulică.

Elevii care vor să se specializeze pe turism fac practică, deocamdată, în internatul propriu al liceului, acolo unde există câteva camere pentru oaspeţi. La orele de instruire, elevii învaţă cum să igienizeze camera, cum să o pregătească pentru turişti şi alte lucruri folositoare în acest domeniu.

„Eu aş vrea să fiu ghid turistic sau să lucrez ca recepţioner la un hotel. Mi se pare foarte interesant. Aici învăţăm noţiuni de bază, pe care să le aplicăm cu succes în viitoarea meserie“, ne spune şi Andreea Chiriluş.

ALIMENTAŢIA PUBLICĂ, UN DOMENIU CĂUTAT

Conducerea şcolii spune că ramura alimentaţie publică a prins foarte bine în rândul elevilor, mai ales că începe să redevină o meserie de viitor.

„Mulţi au rude, prieteni care lucrează în alimentaţie publică, chiar şi pe litoral, şi de asta aleg această meserie. Este o muncă uşoară şi cu avantaje financiare. Pentru că există mult interes pentru această specializare în oferta şcolară pentru anul de învăţământ viitor,
am mai prins o clasă“, ne spune profesorul Remus Paraschiv, directorul Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea“.

El s-a arătat încrezător că şi Primăria Focşani va răspunde pozitiv cererii de asigurare a unui buget minim pentru procurarea materiei prime la orele de practică în cazul elevilor de la alimentaţie publică, aşa cum se asigură carburantul pentru practica elevilor care se instruiesc pentru a deveni şoferi profesionişti. ;

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite