Cum a scăpat de puşcărie toată primăria, după ce iniţial condamnările au fost cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria comunei Mera
Primăria comunei Mera

Magistraţii Tribunalului Vrancea au decis încetarea procesului penal în cazul conducerii şi funcţionarilor Primăriei Mera, acuzaţi de deturnare de fonduri într-un dosar penal vechi de zece ani.

Încetarea procesului penal are legătură cu faptul că faptele s-au prescris, avocaţii prevalându-se de modificările aduse Codului de Procedură Penală, cerând schimbarea încadrării juridice.

În acest dosar, zece persoane au fost trimise în judecată, printre care primarul şi viceprimarul comunei, dar şi patru funcţionari, precum şi oameni de afaceri.

O primă soluţie s-a dat în anul 2015, când primarul PSD Ion Sticlaru (foto) a primit cinci ani de închisoare cu executare, iar viceprimarul Aurel Trifan, tot de la PSD, considerat “capul răutăţilor”, a fost condamnat la aceeaşi pedeapsă.

primaria mera

Pedepse cu închisoarea, dar cu suspendare, au primit secretarul Mărioara Şerban-patru ani, contabilii Maria Neagu şi Ionel Chipăilă, condamnaţi la trei ani de închisoare, precum şi responsabilul cu achiziţiile publice din primărie, Ion Ionaşc, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

De rigoarea legii nu au scăpat nici patronii despre care judecătorii au spus că "au ţepuit" Primăria Mera, Dumitru Tîrlă, administrator la Danes Trans şi Iulian Cristian, de la Univers Nord, care au primit cinci ani de închisoare cu executare. Un alt patron, Zamfir Macovei, de la Zate Serv, a primit un an cu suspendare, iar dirigintele de şantier Valeriu Iacob a primit trei ani cu suspendare.

După numai un an, în urma apelului de la Curtea de Apel Galaţi, s-a decis rejudecarea dosarului la instanţa care a dat prima sentinţă, iar miercuri magistraţii de la Tribunalul Vrancea au decis încetarea procesului penal.

De la ce a plecat dosarul penal

În acest caz, totul a plecat de la viceprimarul Aurel Trifan, care în anii 2008-2009, pe perioada campaniei electorale, ar fi încheiat în fals, spun procurorii, mai multe contracte cu patronii unor firme.

Primarul Ion Sticlaru i-a delegat atribuţiile viceprimarului pentru a încheia contracte constând în prestări servicii, lucrări de transport şi balastare pietriş, construcţie drumuri şi poduri în Mera, lucrări care fie s-au executat doar în mică măsură, fie nu s-au executat deloc, cu un prejudiciu apreciat la peste 800.000 de lei.

Procurorii au aflat că viceprimarul comunei a favorizat astfel trei firme să încaseze aceşti bani pentru care nu au făcut mai nimic. La rândul său, primarul din Mera, Ion Sticlaru, a fost învinuit pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi uz de fals, instigare la angajarea de cheltuieli peste limita bugetară şi complicitate la înşelăciune.

În plus, acesta a încheiat un contract pentru construirea unei baze sportive şi a plătit lucrări de balastare fără să respecte legea. Ion Sticlaru s-a declarat nevinovat în tot timpul.

Funcţionarii publici din Primăria Mera au fost suspendaţi din funcţie pe durata procesului, iar cum primăria nu prea avea oameni cu care să-şi facă treaba, pentru funcţionarea instituţiei au fost detaşaţi funcţionari de la alte instituţii din Focşani, cum ar fi Administraţia Financiară.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite