Cum se prepară delicioasa ruladă „Buciumul Vrîncioaiei“, care seamănă cu legendarul instrument de suflat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rulada se asezonează cu murături
Rulada se asezonează cu murături

Produsul, preparat de localnicii din zona de munte pentru zilele de sărbătoare, a fost premiat la concursurile gastronomice.

Zona Vrancea este recunoscută în ţară nu numai prin vinurile de excepţie, ci şi prin bucătăria tradiţională plină de savoare oferită pe aceste meleaguri ospitaliere. Gastronomia este diversă şi cuprinde foarte multe obiceiuri şi tradiţii culinare care poartă pecetea locului.

Sunt mâncăruri care spun poveşti, născocite din cele mai vechi timpuri. Este şi cazul ruladei Buciumul Vrîncioaiei, un preparat cu totul deosebit, care se mănâncă în zona de munte la zile de sărbătoare. Rulada a fost denumită aşa pentru că seamănă cu un bucium, instrument de suflat pe care îl deţine în casă orice localnic din Vrîncioaia.

Este printre puţinele preparate care aduce în evidenţă o unealtă muzicală, în cazul nostru buciumul, folosit de feciorii babei Vrîncioaia pentru a semnaliza pericole militare în timpul lui Ştefan cel Mare.

Ingrediente:

-un muşchiuleţ de porc;

-costiţă de porc;

-150 de grame de caş proaspăt de oaie.

„Rulada este o reţetă veche, din zona Vrîncioaiei. Este un preparat deosebit, pentru că folosim la el doar produse naturale sută la sută, dacă vorbim de porci crescuţi în gospodărie şi brânză de la oile crescute ecologic. Se obţine dintr-un muşchiuleţ de porc, care se umple cu costiţă de porc tăiată fâşii, precum şi cu caş proaspăt de oi. Este foarte simplu de preparat şi nu necesită cantităţi exacte din produsele amintite. Prin rulare, rulada i-a forma unui bucium. Se coace la cuptor preţ de 45 de minute, până se rumeneşte bine”, spune Maria Tătaru, localnică din Vrîncioaia.
rulada

Rulada Buciumul Vrîncioaiei ne mănâncă neapărat cu acritură, fie că vorbim de castraveţi muraţi sau gogoşari, acestea având menirea de a da preparatului acea savoare deosebită.

Cu acest preparat, Vrancea a ocupat în anii trecuţi locul I la un festival internaţional gastronomic organizat la Balvanyos, în Covasna.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite