Cum se făcea turismul şcolar în străinătate, acum un secol. Scopul era unul educativ, de a cunoaşte „ţările depozitare ale geniului latin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi ai liceului Unirea în anul 1911
Elevi ai liceului Unirea în anul 1911

La începutul secolului trecut, corpul didactic al Liceului "Unirea" a luat iniţiativa organizării unor activităţi extraşcolare, educative şi instructive, precum excursii peste hotare. Timp de mai mulţi ani, grupe de elevi, susţinuţi din bani obţinuţi din subscripţie publică şi din spectacole au efectuat excursii în Italia şi Franţa, din ideea de a cunoaşte ţările de gintă latină.

Excursiile elevilor români în străinătate nu reprezintă o modă a perioadei postdecembriste, ci astfel de evenimente în viaţa şcolarilor erau iniţiate şi în trecutul îndepărtat al ţării noastre. Cel puţin la Focşani, în cel mai reprezentativ liceu al oraşului, Unirea, a existat această preocupare de a determina elevii să cunoască ţările Europei. La începutul secolului trecut, profesorii prestigiosului liceu au luat iniţiativa organizării unor deplasări cu elevii peste hotare, iar timp ce mai mulţi ani, grupe de elevi au vizitat ţări precum Italia şi Franţa.

“Primul cadru didactic din cadrul Liceului "Unirea" care a acordat atenţie acestui tip de activitate a fost profesorul de geografie Constantin Calmuschi, care a deschis o cale pe care s-au afirmat numeroşi organizatori, precum profesorii : Constantin Leonescu - profesor de istorie şi filozofie, Atanase Marosin - profesor de istorie, I. P. Rădulescu - Râmnic - profesor de istorie,  I. M. Raşcu - profesor de limba română, Mihai Bantaş - profesor de limba franceză, Spiridon Lăduncă - profesor de Ştiinţele naturii etc. Liceul "Unirea" a realizat şase excursii în Italia în anii 1911, 1913, 1914, 1921, 1923, 1928 şi una în Franţa în 1926”, spune profesorul Ramona Miron în lucrarea Cronica Vrancei.

Bani din subscripţii publice

Potrivit organizatorilor de atunci, excursiile în Italia şi Franţa au fost pornite din ideea de a cunoaşte ţările "care au fost depozitarele geniului latin căruia aparţinem şi care au contribuit la triumful unei rase care a dominat pământul din vechime, dând legile lumii, creând apoi modele eterne ale frumuseţii”, scrie în Anuarul Liceului Unirea din acea perioadă.

excursie italia elevi unirea

Prima excursie a avut loc în anul 1911, în vacanţa de Paşte. Pentru pregătirea excursiei, s-a organizat un comitet care avea rolul de a procura fondurile băneşti pe care le implica o astfel de deplasare. În acest sens, organizatorii au cerut ajutorul focşănenilor, al băncilor din oraş, au avut loc subscripţii publice, dar o contribuţie în bani era suportată şi de elevi.

Au fost şi oameni cu dare de mână care au ajutat elevii, iar şcolarii, la rândul lor, s-au preocupat de acest aspect organizând spectacole prin intermediul cărora au rotunjit contul pentru excursie.

“Comitetul de pregătire a excursiei în Italia a stabilit taxele ce urmau a fi achitate de participanţi: 102 lei pentru un elev înscris de la început, 150 lei pentru un elev care se va înscrie ulterior şi 150 lei pentru profesor. În acest preţ erau incluse transportul, cazarea şi mâncarea în cele trei săptămâni de voiaj pe traseul Focşani - Budapesta - Fiume – Ancona-Roma - Napoli - Florenţa - Veneţia. Cum o asemenea excursie reprezenta un ideal pentru fiecare elev şi nu toţi aveau posibilităţile financiare necesare, Comitetul a acordat, în acest sens, ajutor bănesc pentru trei elevi ai liceului”, spune istoricul Ramona Miron.

Excursia de trei săptămâni a fost un vis pentru elevi, ei vizitând tot ce era mai frumos în locurile prin care au trecut, fie că ne referim la Vatican, muzeele din Roma şi câte şi mai câte.

Excursia focşănenilor în Italia nu a trecut neobservată în presa italiană, care a acordat ample materiale laudative la adresa celor care au luat iniţiativa acestui proiect. Pentru stimularea spiritului de cercetare, şcoala i-a premiat pe elevii care au alcătuit cea mai bună lucrare din notele de călătorie.

Întâlnire la Milano cu Hariclea Darclee

O nouă excursie pe tărâm italian a elevilor de la Unirea a avut loc şi în anul 1914, de această dată organizatorii solicitând ajutor bănesc de la Primăria Focşani.

“Şi în anul acesta ca şi în acei trecuţi, profesorii acestui liceu au proiectat o excursiune tocmai acolo unde trebuie să ne fie pururea aţintită privirea noastră, adică acolo unde se poate vedea şi gloria trecută şi viitorul strălucit. Spre Italia amintitoare de glorii apuse, spre Roma între ale cărei monumente dărâmate de toporul barbarului său de vremea nemiloasă se înalţă monumentul obârşiei noastre naţionale, conservat ca şi prin prevederea divină, la picioarele căreia au vărsat lacrimi predecesorii noştri”, scriau Primăriei Focşani cei din comitetul de organizare.

image

Iar excursia a fost şi de această dată deosebită, grupul de excursionişti având ocazia să o întâlnească la Milano pe marea cântăreaţă de operă, Hariclea Darclee, care în acea perioadă cunoştea gloria pe marile scene ale lumii. Un nou prilej de îmbogăţire spirituală pentru elevi şi profesori a fost şi cu ocazia excursiei din anul 1923, unde elevii au depus o coroană de flori la Columna lui Traian.

“Călătoria din 1928 spre Italia a reprezentat şi ultima ieşire a elevilor până după Al Doilea Război Mondial, când activitatea turistică a Liceului " Unirea" a fost reluată, dar limitată la cunoaştereajudeţului şi a zonelor înconjurătoare”, mai spune istoricul Ramona Miron.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite