Conducerea Obştii Negrileşti, reclamată la DNA pentru abuzuri şi furt. Şeful Obştii plusează: „La anul voi fi şi primar, şi preşedinte peste obşteni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre obştile importante din Vrancea, cu o suprafaţă de peste 3500 de hectare de pădure, se află în mijlocul unui scandal.

Nemulţumiţi de conducerea obştii, dornică după înavuţire, după cum spun unii dintre localnici, un grup de reprezentanţi au decis să dea în vileag neregulile de la Obştea Negrileşti.

Oamenii îi acuză pe actualul preşedinte că îşi bate joc de banii obştii şi că este dornic de înavuţire.

Ei spun că în ultimii trei ani, de când Mihăiţă Pantazică a fost ales şef al obştii, s-au încasat peste 4,5 milioane de lei din vânzarea masei lemnoase, dar nu există justificare cum s-au cheltuit aceşti bani. Mai mult decât atât, şeful obştii este acuzat că a tăiat ilegal mii de arbori din pădurea obştii, dar că instituţiile abilitate să cerceteze cazul vor să muşamalizeze situaţia, găsind doar 400 de copaci tăiaţi.

De altfel, Răzvan Pantazică este cercetat într-un dosar penal de către IPJ Vrancea,  sub aspectul infracţiunii de „instigare la tăiere fără drept de arbori, după ce în anul 2014 a pus la pământ peste 400 de copaci din specia răşinoase din păşunea împădurită a Obştii Negrileşti”, se arată în procesul verbal întocmit de organul de cercetare penală. În acest caz, Pantazică a cerut o expertiză care va fi prezentată pe 15 mai.

Şeful Obştii spune că acei copaci nu au valoare economică.

"Cei 400 de arbori sunt tăieri fizice de păşune pe care Obştea le-a declarat la APIA pentru subvenţie. Materialul lemnos nu are valoare economică", ne-a precizat Răznam Pantazică.

Oamenii mai reclamă că Obştea a încasat peste 400.000 de lei de la APIA, pentru anii 2012 şi 2013, pentru curăţarea păşunii, lucru care nu s-a întâmplat şi în fapt.

„Păşunea nu este păşunată de animale şi nu este curăţată de resturi vegetale, aflându-se pe aceasta ruji de munte, trunchiuri de copaci în picioare, resturi de material lemnos lăsate pe păşune. S-au încasat miliarde de lei şi păşunea, din punctul nostru de vedere, este un dezastru”, susţin membrii obştii, printre care Ionuţ Bădeanu, Claudiu Iordache, Dorică păun, Sebastian Văsuianu.
Totodată, împotriva şefului Obştii Negrileşti a fost depusă o plângere penală la DNA de către un membru al obştii, Sebastian Văsuianu.

„După preluarea funcţiei de preşedinte au început să apară abuzurile şi ilegalităţile în cadrul Obştii Negrileşti, în ultima perioadă situaţia devenind insuportabilă. Sus-numitul (n.a. Pantazică) conduce în mod abuziv, discreţionar, autarhic şi netransparent Obştea Negrileşti, ignoră orice norme în ceea ce priveşte relaţiile cu membrii consiliului de administraţie şi Obştii şi cu ceilalţi membri obşteni, acest comportament producând consecinţe grave atât pentru Obşte în general, cât şi pentru fiecare membru în parte. Numitul Pantazică Răzvan Mihăiţă îşi permite orice pentru că are relaţii puternice atât în lumea politică, cât şi în cadrul autorităţilor publice locale. Sus-numitul, împreună cu naşul său, avocatul Adrian Dan, care este plătit cu bani ai Obştii Negrileşti pentru procesele pe care le are Pantazică Răzvan şi nu obştea pe rol profită de relaţiile pe care le are, soţia avocatului, Raluca Dan, fiind secretar al Consiliului Judeţean Vrancea…În ultima vreme, fie din dispoziţia sa, fie cu acceptul său, au fost tăiaţi ilegal o mulţime de copaci din pădurile Obştii Negrileşti, distrugându-se astfel o bună parte a patrimoniului…Numitul Pantazică Răzvan Mihăiţă convoacă deseori Adunarea Generală a Obştii în care ia hotărâri după bunul plac, având de partea sa 20-30 de obşteni stimulaţi cu bani sau diverse sortimente de material lemnos care votează aşa cum le sugerează preşedintele, măsurile luate prin aceste hotărâri reprezentând batjocură şi sfidare la adresa celorlalţi membri obşteni şi atingerea gravă a patrimoniului Obştii…De altfel, în cei trei ani de când este preşedinte al Obţtii Negrileşti sus numitul a acumulat o avere consistentă”, scrie Sebastian Văsuianu în adresa trimisă DNA.

Preşedintele Obştii Negrileşti se apără de acuze spunând că are de partea sa 95% din membrii obştii, acuzându-l pe primarul din Negrileşti că este „capul răutăţilor”.

„Toţi banii de care se vorbeşte au fost justificaţi în adunările generale şi pot să vă spun că 95% din membrii obştii sunt cu mine. Cei care mă denigrează sunt infractori şi persoane non-grata în obşte. Când am preluat obştea, acum trei ani, era ultima pe ţară, iar acum suntem pe locul 5. Oamenii abia primeau câte ceva, iar acum primesc câte 200 de lei dividende şi doi metri steri de lemne. Din cauza asta sunt oamenii cu mine”, spune Răzvan Pantazică.

Cât priveşte acuzaţia că se foloseşte de relaţii politice pentru a-şi atinge scopurile, Răzvan Pantazică ne-a declarat: „Dacă ei cred că folosesc de relaţii pentru a obţine foloase să-mi facă dosar pentru trafic de influenţă. Da, avocatul Dan Adrian este naşul meu, dar eu vă spun că cei care fac gălăgie sunt oameni care au căpuşat ani de zile Obştea Negrileşti, au dosare penale şi nu se mai poate să fie toleraţi. Şarada asta îl are ca şef pe domnul primar din Negrileşti. Am vorbit la Agenţia Naţională de Integritate şi vă spun că la anul o să le demonstrez că voi fi şi preşedinte de obşte şi primar, pentru că nu e incompatibilitate”, ne-a mai spus Răzvan Pantazică.

Şeful obştii ne-a mai spus că averea pe care o avea când a venit preşedinte o are şi în prezent şi că nu şi-a cumpărat casă în Constanţa sau maşini scumpe, aşa cum este acuzat.

Mai puteţi citi:

FOTO Obştile din Vrancea au însemnat acum 100 de ani cea mai strălucită formă de democraţie sătească

Codul Silvic din anul 1910 încearcă să pună capăt jafului din Munţii Vrancei şi-i obligă pe obşteni să dea o formă oficială, riguroasă, organizaţiilor lor arhaice, întemeiate pe drepturi tradiţionale  şi  obiceiul pământului.

Obştile din Vrancea, chemate la Prefectură să dea raportul

S-a evidenţiat faptul că în continuare munca la negru este un fenomen des întâlnit, masa lemnoasă este subcontractată unor firmei care nu îndeplinesc condiţii de eligibilitate, în păduri sunt suprafeţe de sol degradate din cauza exploatărilor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite