Complexul „Căprioara“, subiectul unui proces în care Marian Oprişan a fost judecat peste 8 ani, ar urma să fie folosit pentru copii cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spaţiile care s-au degradat, dar care urmează să fie reabilitate, va funcţiona un complex comunitar de servicii pentru copiii cu dizabilităţi.

Complexul de clădiri Căprioara, din Crângul Petreşti, din pricina căruia preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, s-a judecat 10 ani cu DNA şi a fost achitat (după ce a fost acuzat că a folosit acte false pentru achiziţia complexului), a fost dat în administrarea Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea.

Potrivit administraţiei judeţene, în aceste spaţii ar urma să funcţioneze Centrul Comunitar de Servicii pentru Copiii cu Dizabilităţi.

Potrivit statisticilor, în judeţ sunt în evidenţă peste 1.250 de copii cu handicap, din care 75% cu grad grav şi accentuat de handicap.

"Am identificat Complexul de clădiri Crâng Petreşti pentru mutarea Centrului Comunitar de Servicii pentru Copiii cu Dizabilităţi, având în vedere faptul că sediul actual al centrului este limitat, numărul solicitărilor de furnizare servicii este în continuă creştere, iar nevoile sociale de îmbunătăţire permanentă a calităţii serviciilor sociale trebuie să urmărească respectarea standardelor de calitate. Acesta se află într-o zonă aerisită, care oferă posibilităţi de recreere, socializare, petrecere a timpului liber, activităţi cultural-sportive şi eventuale terapii ocupaţionale, avându-se în vedere faptul că în procesul de recuperare al copiilor cu dizabilităţi aceste activităţi completează serviciile de evaluare completă şi complexă a nevoilor acestora", spun reprezentanţii CJ. Vrancea.

Potrivit autorităţilor judeţene, complexul dispune de un număr suficient de spaţii, respectiv bazin acoperit, spaţii de laborator, sală multifuncţională, spaţii administrative, toalete şi sală de mese.

Până când acest complex va ajunge  la copiii cu dizabilităţi, este de menţionat că noul administrator, Direcţia pentru Protecţia Copilului Vrancea, trebuie să repare clădirile care se află în ruină de ani buni, lucru care presupune foarte mulţi bani.

"Am identificat un proiect european de finanţare pentru eficienta energetica a clădirilor publice şi servicii sociale. Tot Consiliul Judeţean este instituţia care se va ocupa de implementarea proiectului. Este adevărat, spaţiile noastre nu mai corespund unor asemenea activităţi, iar Complexul din Crângul Petreşti poate oferi condiţii bune", ne-a declarat Daniela Nicolaş, director la Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea.

image

Noul proiect este separat de lucrările de amenajare a Crângului Petreşti, care anul trecut  a  pierdut finanţarea europeană pentru amenajarea spaţiilor de promenadă, acesta urmând să se realizeze din fonduri ale Consiliului Judeţean Vrancea.

“Nu s-a putut, asta este. Nu suntem nici primii, nici ultimii care ratăm parţial finanţare europeană din motive care nu ne sunt nouă imputabile, ci strict celor care au câştigat licitaţiile. Pentru că asta este legea achiziţiilor. Nu avem o relaţie senzaţională cu Doamne Doamne să-i putem comanda vremea să fie frumoasă ca să realizăm ceea ce dorim noi", a spus Marian Oprişan despre pierderea finanţării de la Crângul Petreşti.

Pierderile se cifrează la trei milioane de euro, însă Consiliul Judeţean a dat în judecată constructorul şi speră să recupereze banii pe care i-a plătit din bugetul propriu pentru proiectul realizat în procent de 90%.

Prin proiect, până în prezent, au fost fi reabilitate căile de acces pista de biciclete în lungime de 6,5 kilometri şi a trotuarelor pe traseul Focşani-Crângul Petreşti. Totodată, se vrea realizarea de piste de biciclete şi de trotuare în interiorul Crângului Petreşti pe o lungime de 1,2 kilometri, apoi crearea de alei interioare, spaţii pentru promenadă, spaţii de odihnă şi foişoare de observaţie a faunei în Crângul Petreşti.

petresti

Vor mai fi realizate un sistem de supraveghere video, reţele de iluminat public pe toate traseele de promenadă şi dotarea infrastructurii nou create cu mobilier urban, respectiv bănci, coşuri de gunoi, gard dar şi 200 de locuri de parcare. Investiţia va asigura ulterior şi cinci locuri de muncă permanente, respectiv un administrator şi patru muncitori responsabili cu salubritatea şi paza.

Autorităţile spera ca prin proiect numărul de turişti care vin în Crângul Petreşti să crească cu 20%.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite