Cea mai veche clădire din Focşani a găzduit primul Parlament al ţării, între 1859 şi 1862

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din documentele de la Arhivele Naţionale Vrancea rezultă că cea mai veche clădire din oraşul Focşani, cu o formă aproape neschimbată fata de aspectul iniţial, este actualul Muzeu al Unirii.

Cel mai vechi imobil din Focşani datează de peste 160 de ani, neexistând o dată exactă a construcţiei, ceasloavele fiind îngropate la temelie  cu aproximaţie la 1853.

În clădire funcţionează astăzi Muzeul Unirii din Focşani, cunoscut pe vremuri  sub denumirea de „Vama Veche”, a adăpostit în trecut Hotelul Cimbru. 

Aici au fost găzduiţi membrii Comisiei Centrale  din 1859 până în februarie 1862. Practic, acest eveniment a înscris Focşanii ca o adevărată capitală a ţării, mai cu seamă că în Comisia Centrală de la Focşani s-au elaborat şi dezbătut primele legi politice, economice, administrative, culturale, inclusiv un Proiect de Constituţie, ale tânărului stat modern român.

image

Cei 16 membri, opt moldoveni şi opt munteni, printre care nume de răsunet ale istoriei noastre naţionale, precum Mihail Kogălniceanu, Nicolae Suţu, Vasile Melinescu, Christian Tell, Ştefan Golescu, Costache Filipescu, Costache Brăiloiu, Grigore Alexandrescu, au constituit atunci un prim Parlament al ţării.
Adunaţi pe locul unde l-au primit pe Domnitor, la hotar, în faţa Hotelului „Cimbru”, într-o atmosferă de sărbătoare, focşănenii au dărâmat prima piatră de hotar, dorind ca nici urmă din acesta să nu mai rămână pe harta oraşului.

„Aici, întreaga suflare a oraşului a sărbătorit actul istoric de la 24 Ianuarie 1859 într-un „entuziasm la culme” şi cu „o bucurie nespusă”, cum glăsuiau documentele vremii. Aici, cu prilejul primei sale treceri prin Focşani, la  5 februarie 1859, domnitorul Unirii, Alexandru Ioan Cuza s-a bucurat de cea mai frumoasă şi entuziastă primire avută în drumul său de la Iaşi la Bucureşti”, se arată într-o prezentare  făcută de Muzeu Vrancei.

După anul 1912 imobilul a fost cumpărat  de Poşta Română, dar  a fost abandonat de această instituţie, care şi-a ridicat la începutul anilor 1960 clădirea cu etaj din faţa  Prefecturii vechi Putna.

image

Clădirea de pe Cuza Voda, azi localizată poştal pe str. Republicii, a rămas aproape nefolosită sau folosită parţial, decenii la rând, în plus fiind  slăbită  şi de seisme,  până când prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vrancea nr. 7 / 30 ianuarie 2007 s-a dat în administrarea Muzeului Vrancei,  pentru înfiinţarea Muzeului Unirii.

„O clădire veche trezeşte în oameni  sentimente diferite. Unii le consideră vechituri bune de demolat, alţii le apreciază arhitectura, pe câţiva  îi apuca mila  văzând cum case, pe vremuri excepţionale,  azi abia mai rezista intemperiilor. Cu siguranţă, în schimb,  cu toţii   admirăm la aceste clădiri-monument faptul că au fost martore la evenimente despre care am citit  sau  am auzit”, ne spune istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.

Despre imobil se mai ştie că a fost în timp proprietatea defunctului I.I Pastia, rămas moştenitorului lui Gh. Fotin  de la care a fost cumpărat de Iancu Ciurea şi  dat zestre fiicei sale Elena Macarovitschi.

Mai puteţi citi:

FOTO: Casele monument ale fostelor personalităţi din Focşani zac în uitare

Ca o Cenuşăreasă, bijuteria arhitecturală iese în evidenţă deşi are pereţii coşcoviţi, geamurile sparte şi înlocuite pe alocuri cu placaj şi cu tencuiala căzută. Liniile pretenţioase ale clădirii îţi dau de înţeles că aici a locuit odinioară un mare gospodar.

FOTO Imobilele de patrimoniu din Focşani date pe mâna cumpărătorilor de drepturi litigioase se ruinează pe zi ce trece

Cele două case care au aparţinut familiei doctorului Ion Macridescu, aflate pe strada Cuza Vodă, sunt exemplu de ignoranţă atât din partea actualilor proprietari, cât şi a autorităţilor.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite