Cărţi de la 1800, aflate pe rafturile Bibliotecii Judeţene Vrancea, clasate în patrimoniul cultural naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea aduce a finalizat procedura de clasare în patrimoniul cultural naţional mobil a trei bunuri culturale cu valoare istorico-documentară aflate în administrarea Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea a finalizat procedura de clasare în patrimoniul cultural naţional mobil a trei bunuri culturale cu valoare istorico-documentară aflate în administrarea Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Este vorba de trei exemplare de carte veche românească din cadrul colecţiei de carte veche a Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea a căror expertiză şi documentaţie de clasare a fost întocmită graţie muncii voluntare a Mihaelei Boldeanu, expert în carte veche românească şi documente din cadrul Muzeului Vrancei.

 ”Carte folositoare de suflet” a fost tipărită de Tipografia Mitropoliei Iaşi, în anul 1819, “din îndemnul” şi “cu toată cheltuiala” mitropolitului Veniamin, având toate elementele de identificare ale oficinei de la Iaşi. Cartea a folosit elevilor şcolii moldovene, înfiinţată în anul 1803, la Focşani de Mitropolitul Veniamin, dar şi  preoţilor din parohii;

carte

”Istoria Noului Testament” a fost tipărită de Tipografia Mitropoliei Moldovei Iaşi, în anul 1824. Cartea este tradusă din greceşte de mitropolitul Veniamin Costache, traducere încheiată în 29 octombrie 1822. Volumul se vrea a fi “Istoria tinereştii vîrste a lui Iisus”. Volumul a aparţinut unui psalt de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Botoşani, ctitorie a Elenei, fiica despotului sârb Ioan Brancovici şi soţia lui Petru Rareş, domnul Moldovei.

carte

Ceaslov, tipărit de Tipografia Mitropoliei Iaşi, în anul 1846, sub oblăduirea mitropolitului Meletie Brandaburul, urmaş al lui Veniamin Costache. Volumul capătă importanţă prin prezenţa însemnărilor de proprietate, a însemnării evenimentelor naturale şi politice, cum ar fi ocupaţia străină în Focşani, în timpul războaielor ruso-austro-turce din 1853-1857.

"Clasarea acestor bunuri culturale reprezintă o premieră în Judeţul Vrancea, aceste cărţi vechi româneşti fiind primele clasate în patrimoniul cultural naţional mobil. De asemenea, facem precizarea că Direcţia Judeţeană Vrancea a propus spre clasare, în categoria ”Fond”, încă un volum de carte veche românească, respectiv ”Sfintele şi Dumnezeieştile Liturghii”. Pe această cale dorim să felicităm Biblioteca Judeţeană ”Duiliu Zamfirescu” pentru grija cu care a conservat cărţile vechi aflate în proprietate şi, totodată, să mulţumim Muzeului Vrancei pentru expertizele gratuite realizate", potrivit directorului Direcţiei de Cultură Vrancea, Traian Negulescu.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite