Asociaţia "Uniriştii" din Focşani, din nou la Cernăuţi pentru etapa finală a unui proiect de suflet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul transfrontalier “Refacerea legăturilor de suflet cu românii din spaţiul ex-sovietic” iniţiat de Asociaţia Uniriştii, având finanţarea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, şi-a consumat ultima etapă.

În perioada 20-22 noiembrie 2015 o delegaţie de profesori unirişti însoţiţi şi de Ionel Cel-Mare, vicepreşedinte al CJ Vrancea, a efectuat o vizită în regiunea Cernăuţi (Ucraina). Încă de la iniţierea sa în anul 2011, proiectul a reprezentat o deschidere către comunităţile de români din spaţiul răsăritean, ex-sovietic. Iniţiatorul acestuia, profesorul de istorie Adrian Atarcicov, alături de colegii şi membrii Asociaţiei Uniriştii, şi-a propus revigorarea sentimentului naţional al românilor din afara frontierelor actuale ale statului român cât şi promovarea valorilor europene comune. 

Partenerii ai proiectului sunt Colegiul Naţional Unirea, Biblioteca Judeţeană Vrancea, Muzeul de Istorie Vrancea, Teatrul Municipal Focşani şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti Vrancea.

Ziua de vineri 20 noiembrie a debutat cu primirea delegaţiei focşănene în sala primăriei Cernăuţi. Aici au fost întâmpinaţi de către vice-primarul oraşului Cernăuţi, de ministrul delegat pentru educaţie al regiunii Cernăuţi şi de Excelenţa sa doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi. S-au iniţiat o serie de contacte şi s-au prezentat rezultatele proiectului Asociaţiei Uniriştii în identificarea şi promovarea valorilor româneşti. Vizita a continuat prin implicarea în activităţi educative şi culturale alături de elevii şi profesorii români de la Gimnaziul nr. 6 din Cernăuţi. Aceştia, îmbrăcaţi în costume populare specifice Bucovinei, au susţinut un spectacol cu dansuri şi cântece româneşti. Surpriza uniriştilor a fost recitalul susţinut de doamna Irina Chiriac, acompaniată de prof. Mircea Grosu.

image

În ziua următoare uniriştii, alături de prietenii lor cernăuţeni, au vizitat Universitatea din Cernăuţi, monument UNESCO şi fostă reşedinţă mitropolitană. După schimbul de impresii a urmat vizita în raionul Storojineţ, unde se află cea mai mare comunitate de români bucovineni. Aici au fost întâmpinaţi de guvernatorul regiunii şi de protopopul ortodox român.

Un moment deosebit a fost vizita la şcoala românească din Crasna. Aici învaţă peste 500 de elevi români care sunt îndrumaţi de aproximativ 50 de profesori de aceeaşi naţionalitate. Unirişii au fost primiţi cu pâine şi sare şi întâmpinaţi de elevi în port autentic bucovinean. A urmat un moment artistic emoţionant în cel mai limpede şi curat grai românesc.

image

În ziua de duminică delegaţia focşăneană a participat la sf. Liturghie oficiată la mânăstirea Bănceni.

Activităţile proiectului vor continua şi în anul viitor prin atragerea unui număr tot mai mare de elevi şi profesori, dar şi de membri şi colaboratori ai Asociaţiei Uniriştii, în sprijinirea comunităţilor româneşti din Bucovina, Transcarpatia, Basarabia şi Transnistria.

Este vorba în primul rând de schimbarea mentalităţii nostre cu privire la românii aflaţi, vremelnic, dincolo de actualele frontiere ale statului român. Vizitele noastre în aceste regiuni ne dezvăluie realităţi şi probleme cu care se confruntă semenii noştri, dar care nu îi deznădăjduiesc ci îi determină să fie în continuare ataşaţi tradiţiilor şi spiritualităţii româneşti.

În al doilea rând orice sprijin oferit acestora contează, fie că este vorba de cărţi şi reviste, de manuale şcolare, fie prin invitarea în ţara noastră a elevilor şi profesorilor din aceste regiuni româneşti pentru a ne cunoaşte mai bine şi a ne identifica valorile comune.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite