Afaceriştii focşăneni Ion Diniţă şi Vasile Bogdan, "călcaţi" de DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descinderile procurorilor DIICOT au făcut parte dintr-o acţiune mai amplă care a avut loc în această dimineaţă, care s-a soldat cu 54 de percheziţii domiciliare în mai multe judeţe.

Locuinţele şi sediile firmelor a doi dintre cunoscuţii afacerişti vrânceni, Ion Diniţă, patronul de la Casino Goleşti şi Vasile Bogdan, patronul Hotelului „Unirea” din Focşani au fost percheziţionate în această dimineaţă de procurorii DIICOT.

Acţiunea nu i-a vizat numai pe afaceriştii vrânceni, ci au fost descinderi în 54 de domicilii din ţară, în special în zona Moldova, fiind coordonată de procurorii DIICOT Vaslui, în colaborare cu ofiţeri de la judiciar din mai multe judeţe.

Procurorii spun că există suspiciunea că în perioada 2012 – 2015, liderii grupării înfiinţau societăţi  pe numele lor sau identificau persoane cu posibilităţi financiare reduse şi care, în schimbul unor  sume modice de bani, înfiinţau sau preluau societăţi comerciale.

„Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă care erau folosite în activitatea infracţională  pentru emiterea  documentelor financiar – contabile ce nu aveau la bază tranzacţii reale, erau identificaţi clienţii, (administratori de societăţi comerciale) care, pentru a plăti către bugetul de stat taxe şi impozite cu  mult  reduse decât cele reale conform tranzacţiilor desfăşurate intenţionau să intre în posesia  facturilor fiscale fictive pe care apoi urmau să le înregistreze în contabilitate”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Totodată,  beneficiarii facturilor fiscale fictive,  intenţionau să-şi însuşească din conturile societăţilor pe care le administrau, sume de bani, fapt pentru care îi contactau pe liderii grupării pentru a le emite documente financiar contabile care să ateste o  achiziţie nereală de bunuri,  produse, servicii, etc.

În baza acestor documente fictive, se virau în conturile bancare deschise în numele societăţilor controlate de liderii grupării, sumele de bani înscrise pe facturile fiscale, ulterior beneficiarii reali  intrând în posesia acestora sume în numerar, plătind un comision (10% din valoarea sumei înscrisă pe factura fiscală fictivă), către suspecţii ce controlau firmele fantomă, spun procurorii DIICOT.

Valoarea prejudiciului constatat este în sumă de 8.500.000 lei. 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite