Adio Spital Materno-Infantil la Focşani, speranţe pentru un viitor Palat de Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenul pe care s-a dorit construirea spitalului materno-infantil
Terenul pe care s-a dorit construirea spitalului materno-infantil

Investiţia demarată pentru ceea ce s-a dorit a fi Spitalul Materno-Infantil a fost abandonată iar terenul a fost dăruit Ministerului Justiţiei, pentru construcţia unui nou tribunal.

Istoricul Florin Dârdală, de la Arhivele Naţionale-Filiala Vrancea, a cercetat documentele legate de terenul pe care s-a dorit construirea Spitalului Maternio-Infantil, investiţie începută, dar complet abandonată de autorităţi.

"Terenul unde se va construi viitorul Palat de Justiţie  are o poveste simplă şi  onestă. Acum un secol şi jumătate a devenit  proprietatea  oraşului  Focşani, dar a aparţinut înainte de reformă agrară a lui Cuza, laolaltă cu toată întinderea  ce a devenit cartierul Bahne, unei boieroaice din oraşul nostru, Ruxanda Stamatin, fiica renumitului, pe vremuri, Ştefan Scarlat Dăscălescu, un mare proprietar din judeţ, dar şi un  mare unionist, unul din cei fără de care Mica Unire nu ar fi avut loc.  

Reforma  agrară a lui Cuza i-a luat  acestei  moşierese tot terenul din estul  Focşanilor, unde locuiau cei  care îi munceau proprietăţile vaste, deoarece   prin efectele legii de atunci oamenii au devenit proprietari pe locuinţele, pe curţile şi grădinile lor.  Atunci,  suprafaţa  despre care este vorba în prezentele rânduri, neavând nici o clădire ridicată între limitele ei, a intrat în stăpânirea Primăriei Focşani, rămânând ca această instituţie să dispună după cum vor cere interesele locale, adică să o  lotizeze, să o  vândă sau să  o  atribuie unor  focşăneni şi nu numai, pentru construire de locuinţe.  Până în anul 1948, acest lucru nu s-a întâmplat, terenul fiind  probabil închiriat pentru diferite interese agricole unor mici arendaşi  locali.

În timpul regimului comunist, terenul  nu mai putea fi atribuit particularilor, astfel ca la un moment dat a intrat în patrimoniul Cooperativei Locale de Producţie şi  a crescut ca dimensiune  prin incorporarea grădinilor  ce aparţineau vecinilor  din perimetru.  După anul 1980, a început să fie vizat pentru construire de blocuri muncitoreşti, care, de altfel, se pot observa pe laturile din sud-estul obiectivului, iar ulterior lui  1990  Primăria Focşani l-a  reluat în stăpânire, cu intenţia, probabil, să despăgubească pe cei care au suferit în urma confiscărilor regimului comunist. În anul 1996, pe baza hotărârii Consiliului Local Focşani nr. 36/ 1996 şi a  avizului emis de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei cu  nr. 111 din 23 aprilie s-au dat în folosinţă iniţial 8500 mp, apoi puţin peste 12000 mp  din cei 15 000 disponibili, Direcţiei  Sanitare Vrancea pentru construcţia  Spitalul  Materno-Infantil Focşani. 

A rezultat  o suprafaţă construită de 393 mp  din cei 760 mp propuşi, iar ca arie desfăşurată  erau prognozaţi 4500 mp, cu regim înălţime P+4;  având ca vecinătăţi în nord  proprietăţi particulare, în est, şi  sud- Primăria Focşani, iar  la vest - Primăria Focşani, Mărgărit Doru, Murgu Maria etc. Din păcate, s-au executat numai lucrări parţiale, în limita cotei zero la corpul central, care  au mai fost continuate  doar  în anul 2001 şi parţial în anul 2002, dar din lipsa alocării fondurilor de investiţii necesare de către Ministerul Sănătăţii, după 2002 reluarea  lucrărilor, cărora le expirase şi  autorizaţia de construcţie, nu a mai fost posibilă.

Din terenul respectiv au fost câteva solicitări la legile speciale de retrocedare  astfel încât a fost predată foştilor  proprietari, din suprafaţa de 15000 mp,  diferenţa până la suprafaţa  de 12.067 m.p., care este sau mai bine zis era afectată de construcţia Spitalului Materno-Infantil.

Toate aceste amănunte rezultă, din ordinul nr. 70/2002 privind administrarea unităţilor sanitare publice de interes judeţean şi local,  hotărârea . nr. 36 din 29 martie 1996 a Primăriei Focşani, avizul nr. 111 din 23 aprilie 1996 al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei,  hotărârea nr. 86 din 29 august 1996 a Consiliului Local Focşani, documentaţia anexă la HG nr. 861/1991 cu modificările ulterioare,   anexele la autorizaţia de construcţie nr. 98 din 30 august 1996 emisă la cererea Spitalului Judeţean Vrancea precum şi din anexă la hotărârea Consiliului .Judeţean Vrancea  nr. 79/28.06.2007 cuprinzând lista bunurilor  care  alcătuiesc domeniul  public al  judeţului  Vrancea.

În cele din urmă, respectiva investiţie  a  sfârşit prin a fi abandonată cu totul, PUG-ul oraşului Focşani, publicat 2008, având chiar inscripţionat pe zona respectivă  simbolul   unei cruci, reprezentând probabil, dintr-o confuzie sau pentru că asta se dorea,  următoarea destinaţie a terenului şi a construcţiei începute , adică  o biserică, poate chiar Catedrala. Ulterior s-a renunţat la acest amplasament periferic nepotrivit unui edificiu de aşa importanţă,  pentru ca în prezent acesta să fie    înghesuit într-o zonă ultracentrală, devenind astfel  mult mai vizibil  credincioşilor şi vizitatorilor  decât ar fi putut fi în zona străzii Lupeni.

După 2010, o dată cu mutarea instanţelor din vechiul  Palat al  Justiţiei în fostul magazin Putna de pe strada Republicii, s-a dispus ca cei  peste 12000 mp să fie atribuiţi Ministerului Justiţiei pentru ridicarea unui Palat propriu nou, dar până în prezent nu s-a putut realiza decât împrejmuirea terenului în cauză pentru a-l feri, printre altele, de gunoaiele aruncate în zonă de cetăţenii needucaţi, dar  şi  de  alte intervenţii. 

Există semne  de la Ministerul Justiţiei că ar fi fost procuraţi şi banii necesari ridicării construcţiei, fie peste fundaţiile deja începute, fie în alt punct al perimetrului, dar pentru că de prea multe ori focşănenii s-au entuziasmat  repede la unele promisiuni ale autorităţilor ar fi bine să mai aşteptăm şi abia după ce vom vedea mai multe semnale să concluzionăm că, în fine,  se va face   ceva".


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite