Vrâncenii lucrează ilegal numai ca să câştige mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munca "la negru" constituie o practică ilegală asupra căreia inspectorii de la ITM anunţă că vor insista şi mai mult de acum încolo. Peste 29.000 de lei este suma cu care au fost amendaţi mai mulţi patroni din Vrancea care nu au putut să prezinte actele doveditoare pentru oamenii găsiţi că munceau la firmele acestora.

Comerţul, agricultura şi construcţiile sunt domeniile în care mulţi aleg să muncească fără acte, de disperarea oamenilor profitând patronii, care ignoră legea.

Pe lângă faptul că nu se bucură de aceleaşi privilegii băneşti ca un angajat cu drepturi legale, cei ce muncesc "la negru" îşi riscă şi viaţa pentru că în cazul producerii unui accident de muncă nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru ei.

Chiar şi aşa, mulţi dintre focşăneni aleg să lucreze şi fără acte doar pentru a câştiga un ban cu care să-şi întreţină familia.

"Nu am ce să fac. E singura soluţie. Cu carte de muncă abia iau 600 de lei, iar aşa iau aproape 1.200 de lei", recunoaşte Cristina Mălureanu.

Pe lista neagră

Nu numai patronii care au oameni la muncă fără acte crează probleme statului, ci şi cei care se află în evidenţă ca fiind cu acte în regulă. Peste 1.000 de angajatori se află pe lista neagră a ITM Vrancea deoarece nu şi-au plătit comisionul pentru contracte şi cărţi de muncă.

"Se practică penalizări de 0,1% pe zi pentru fiecare angajator. Comisionul lunar este de 0,25% pentru cei care au aprobarea de a ţine carnetele de muncă în societate şi un comision de 0,75% pentru societăţile comerciale care ţin carnetele de muncă la sediul nostru. Sumele variază, dar în unele cazuri ajung şi la 20 de milioane de lei", a declarat Mircea Moise, purtător de cuvânt al ITM Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite