Vrâncenii, puşi pe drumuri de noile obligaţii fiscale/ Vezi care e procedura de plată a impozitelor pe drepturi de autor şi pentru persoane fizice autorizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iulie, prin modificările la Codul Fiscal, s-a introdus obligativitatea plăţii contribuţiilor sociale şi pentru persoanele fizice autorizate, dar şi pentru cei plătiţi pe drepturi de autor. Mâine expiră termenul pentru depunerea declaraţiilor de venit pe drepturi de autor şi PFA, dar lucrurile nu sunt deloc clare.

Termenul limită pentru depunerea declaraţiilor este 25 august, contribuţiile, în cuantul de 16,5%, urmând să se plătească individual de categoriile vizate la Casa de Asigurări de Sănătate, Şomaj şi Casa de Pensii.

DESCARCĂ DE AICI FORMULARELE NECESARE PENTRU DEPUNERE LA AJOFM ŞI CASA DE PENSII

Cu doar o zi înainte de expirarea termenului limită pentru depunerea declaraţiilor, în instituţiile care se ocupă de prelucrarea acestor date, dar şi de încasarea fondurilor la buget lucrurile nu sunt încă lămurite.

„Sunt persoană fizică autorizată şi am fost să mă interesez la Casa de Asigurări de Sănătate în legătură cu noile biruri pe care le am de plătit după noile modificări fiscale şi mi-au spus că nu au primit încă normele de aplicare", ne-a declarat Maricel Popescu, din Focşani.

La Sănătate nu se ştie nimic

Declaraţiile acestuia sunt confirmate chiar de preşedintele CJAS Vrancea, care spune că nu a
primit nicio adresă oficială de la Bucureşti în legătură cu procedura după care se vor reţine contribuţiile.

„Sunt informaţii contradictorii care mi-au parvenit. Ba că se plătesc contribuţii de asigurări de sănătate de 5,5%, ba că nu se mai plătesc. Nu ştim ce să vă spunem la momentul acesta cum se va proceda", ne-a declarat Mihai Copaci, directorul CJAS Vrancea.

Cei de la Casa de Pensii spun că abia ieri au primit modelele de formulare de declaraţii. „De astăzi vom putea primi şi declaraţiile, dar şi plata în cuantum de 10,5% reprezentând contribuţiile sociale pentru veniturile din drepturi de autor şi PFA", spune Adrian Juravle, directorul Casei de Pensii Vrancea.

Singurii care par mai informaţi asupra situaţiei sunt funcţionarii de la AJOFM, care au primit de la Centru modelele de formulare care trebuie completate pentru asigurarea de şomaj, în cuantum de 0,5 %.

Oameni pe drumuri

„Formularele se pot descărca şi de pe site-ul ANOFM, iar cei care sunt plătiţi pe drepturi de autor sau PFA pot veni să depună declaraţiile individuale", ne-a precizat Daniela Brihoianu, purtător de cuvânt al AJOFM Vrancea.

Contribuabilii sunt obligaţi să depună declaraţia la sediul central de pe Bulevardul Unirii, în timp ce plata contribuţiei se efectuează la casieria din sediul Direcţiei de Muncă, de pe strada Brăilei.

Valoarea amenzilor în cazul nedeclarării lunare a veniturilor de către categoriile enumerate este de 2.500 de lei.

Valoarea contribuţiilor

Potrivit modificărilor aduse la Codul Fiscal, pentru orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj, în cuantum de 16,5%.

Pentru drepturile de autor se vor plăti 10,5% contribuţii sociale, 0,5% contribuţii de şomaj şi 5,5% contribuţii pentru sănătate. În cazul PFA-urilor, se face distincţia între cele care desfăşoară o activitate cu caracter dependent şi cele cu activitate independentă.

Pentru cele cu activitate dependentă, contribuţiile se vor plăti ca în cazul unui salariu, iar pentru cele cu activitate independentă se va plăti un impozit de 16% şi contribuţii sociale de 16,5%.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite