Vrancea/Poluarea râului Milcov, "curăţată" de judecători/Vezi aici ce păţesc în instanţă amenzile date de Garda de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astfel de reziduuri au înnegrit apa Milcovului în aprilie
Astfel de reziduuri au înnegrit apa Milcovului în aprilie

Cei care poluează mediul sunt protejaţi chiar de către cei care împart dreptatea. În vreme ce Garda de Mediu dă sancţiuni după sancţiuni, judecătorii dau dovadă de o clemenţă de neînţeles. Peste 60 de amenzi cu valori mari aplicate de Garda de Mediu poluatorilor au fost transformate de judecători în avertismente

Contestarea sancţiunilor aplicate de instituţiile de control ale statului a devenit o modă în România. La fel ca şi în cazul amenzilor de circulaţie, şi contestaţiile la sancţiunile pentru încălcarea normelor de mediu ajung tot mai des pe masa de lucru a instanţelor.

Cu această situaţie se confruntă şi Garda de Mediu Vrancea, instituţie care în urma aplicării unor amenzi drastice la mai mulţi poluatori mari s-a trezit că procesele verbale de contravenţie sunt contestate în instanţă.

Potrivit conducerii instituţiei, peste 70% din cei sancţionaţi recurg la această metodă numai pentru a nu plăti amenda, iar în cele mai multe dintre cazuri soluţiile le sunt favorabile.

image

„E o nebunie ce se întâmplă. Faptele sunt evidente, reuşim să le dovedim, judecătorii consimt că am aplicat bine legea, dar în final aceştia transformă amenda în avertisment, considerând faptele ca fiind lipsite de pericol social. În Germania, sau în oricare stat normal, când e vorba de poluarea mediului, judecătorii nu discută", ne-a declarat Aurel Cristian, comisar-şef la Garda de Mediu Vrancea.

Premium Pork, iertată

Unul dintre exemplele edificatoare în acest sens este şi cel privind poluarea de pe râul Milcov din această primăvară de către combinatul de porci „Premium Pork" de la Slobozia Ciorăşti.

La vremea respectivă, dejecţiile diluate de la combinatul de porci au ajuns pe terenurile unor agricultori din Goleşti şi apoi, prin sistemul de drenuri, acestea s-au scurs direct în râul Milcov, conducând la distrugerea faunei piscicole din zonă.

image

Comisarii Gărzii de Mediu au stabilit că nu a fost vorba de o poluare accidentală, ci de o încălcare flagrantă a prevederilor de mediu, aplicând două amenzi în valoare de 50.000 de lei, respectiv de 80.000 de lei responsabililor combinatului, care de altfel, pe moment, şi-au asumat întreaga responsabilitate pentru accidentul de atunci.

Urmarea: cele două amenzi s-au transformat prin grija „onoratei instanţe" în simple avertismente, în condiţiile în care consecinţele directe şi nefaste asupra mediului au fost deosebite.

„Pentru ce se mai fac legi în ţara asta dacă nimeni nu le respectă. Ar trebuit ca deversările să fie avut loc pe terenul unui judecător. Oare i-ar fi convenit", este părerea focşănencei Corina Manea.

Potrivit conducerii Gărzii de Mediu Vrancea, numai în acest an instanţele judecătoreşti din Vrancea au transformat în avertismente peste 60 de amenzi foarte mari.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite