Vrancea: Târgurile alungă producătorii autohtoni de haine la export

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii firmelor de confecţii din Vrancea spun că sunt nevoiţi să vândă în străinătate deoarece în ţară este preferată marfa ieftină. Renumiţi pentru producţia lor, confecţionerii nu se opun sistemului capitalist al pieţei însă spun că târgurile de haine le-au "stricat" clientela.

Din trei în trei săptămâni, Focşaniul este gazda diverselor târguri de haine la care se reunesc comercianţi din toate colţurile ţării şi care promit lucruri de calitate la preţuri mici. Coincidenţă sau nu, la tarabele de la târguri nu se înghesuie şi confencţionerii din Vrancea, zonă cu tradiţie de altfel în acest domeniu.

Patronii fabricilor de confecţii din Focşani, renumiţi pentru produsele pe care le exportă în întreaga lume, spun că prezenţa târgurilor în oraş le pune în pericol vânzarea la magazinele de desfacere.

„Piaţa este liberă, însă clar ne-au scăzut vânzările din cauza asta. Noi nu venim la aceste târguri întrucât avem magazinele noastre de desfacere în oraş iar produsele noastre, calitativ vorbind, nu se compară cu cele prezentate la aceste târguri. Ne trezim cu produse fabricate în China sau mai ştiu eu unde. În magazinele de desfacere pe care le avem, preţurile nu sunt mari faţă de cele practicate la târguri, dar este vorba de ţesătură. Am ales calea exportului", spune Dorel Boris Simiz, patronul uneia dintre cele mai mari fabrici de confecţii textile din judeţ, cu o cifră de afacero de 14 milioane de euro.

Din Focşani, la marile case de modă

Patronii fabricilor de confecţii s-au reorientat şi de ani buni produc pentru firme prestigioase, cum ar fi Armani, Burberry, Lacoste, Chloe, Moschino, Zara sau Next.

„Noi exportăm cam 90 % din tot ce producem prin cele două fabrici pe care le avem la Focşani şi la Tecuci. Exportăm şi în Europa, dar şi în Statele Unite ale Americii. În ţară, am închis în ultimii doi ani şase magazine de desfacere pecare le aveam în alte oraşe. Am rămas doar cu trei magazine în Focşani", ne-a mai spus Dorel Simiz (foto).

Dorel Simiz

Şi patronii magazinelor de confecţii din oraş sunt afectaţi de prezenţa comercianţilor ambulanţi în urbe, întrucât aceştia nu plătesc taxe şi scad preţurile la marfă. Anul trecut, aceştia au adresat Primăriei un memoriu prin care au cerut edililor locali să aprobe doar două târguri pe an, însă nu au obţinut câştig de cauză.

„Cei care exportă au marfă bună dar scumpă. Nu prindem noi multe din acelea, dar fabricile din Focşani au şi produse bune la preţuri acceptabile. La târg este bine că găseşti mai multe lucruri la un loc", ne-a spus şi Vasilica Dumitriu (36 ani) din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite