Premieră medicală în Vrancea / Ginecologii de la Spitalul Judeţean operează incontinenţa urinară prin metodele folosite de americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţia constă în aplicarea unei bandelete din polipropilenă pentru stoparea urinării involuntare şi a fost realizată în premieră în Vrancea.

Noua intervenţie medicală transformă operaţiile clasice în istorie. Această metodă chirurgicală are loc în mai puţin de jumătate de oră şi este practicată de americani dar şi de către medicii din mai multe state europene de mai bine de 20 de ani.

În România, intervenţia chirurgicală prin aplicarea bandeletei suburetală se practică de cinci ani însă în doar câteva unităţi medicale din ţară, în special în Capitală şi în Oradea.

Incontinenţa urinară se manifestă frecvent la femei după vârsta de 40 de ani, în special la cele care au avut multe naşteri pe cale naturală sau au depus efort fizic susţinut.

În 15 minute

„Operaţia poate fi redusă chiar la 15 minute. Până acum nu s-a mai operat în acest fel în judeţ pentru că nu ştiau medicii cum. Este greu pentru că intri cu acul pe nişte organe pe care nu le vezi. Acea bandeletă este din material ecologic, deci nu este nicio problemă. Fenomenul este întâlnit des la femei pentru că cedează sistemul ligamentelor de susţinere a vezicii urinare. Metodele clasice de operaţie nu dădeau randament întrucât după două, trei luni apărea din nou problema. Practic nu se putea rezolva aşa", ne-a declarat şeful secţiei de Obstetrică - Ginecologie din Spitalul Judeţean Vrancea, doctorul Marin Popescu (foto), cel care a făcut prima operaţie după ce a fost la un curs pe această temă la Oradea.



Suferea de 32 de ani

image

Prima pacientă din Vrancea care a beneficiat de o astfel de operaţie, Emilia Apostu din comuna Fitioneşti, a fost, aseară, externată, la 24 de ore de la intervenţia medicală.

Femeia are 57 de ani şi a suferit de incontinenţă urinară (pierderea urinei la efort - n. r.) timp de 32 de ani.
„Eu am şase naşteri. De câte ori râdeam sau ridicam ceva scăpam urina fără să vreau. Chiar dacă mă operam tot aşa păţeam. Domnul doctor a zis că nu este bine să stea nepoţii pe lângă mine şi să miros mereu urât. Eu nu aveam nici bani să mă operez că numai bandeleta asta costă 1.400 lei. M-a operat dar nu am simţit nimic pentru că m-au anesteziat de la jumătate în jos. Ieri m-am operat şi azi mă duc acasă, că, mulţumesc lui Dumnezeu, sunt bine", ne-a spus femeia.

Noua operaţie de incontinenţă urinară este singura la care Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate decontează materialele folosite.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite