Vrancea: Inculpaţii din dosarul “Şpaga la BAC 2008” au antecedente penale pentru fapte similare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre cei 21 de acuzaţi au mai avut tangenţe cu legea penală. Primarul din Panciu, acuzat de cumpărare de influenţă, a executat nouă luni de închisoare în 1987 pentru dare de mită, iar inspectorul şcolar general a accidentat o elevă pe trecerea de pietoni.

Doi dintre inculpaţii acuzaţi de corupţie în dosarul "Şpaga la BAC 2008", şi care deţin acum funcţii importante au avut, în trecut, conflicte cu legea.

Primarul oraşului Panciu, Ion Petre, acuzat de DNA pentru cumpărare de influenţă după ce ar fi plătit o profesoară cu 400 de lei să îi acorde fiicei sale notă mare, a făcut puşcărie pentru luare de mită în 1987.

Potrivit informaţiilor din presa vremii, edilul a favorizat în mod dubios o tranzacţie cu motoare diesel, fiind şef la service-ul auto din Panciu. A primit atunci pedeapsă şase ani de detenţie, fiind încarcerat la Penitenciarul Mândreşti.

Ceauşescu l-a iertat

Petre a fost însă eliberat după doar nouă luni, când a beneficiat de amnistia colectivă dată de Nicolae Ceauşescu. A rămas astfel cu cazierul curat, putând să candideze pentru mandatul de primar.

Edilul nu neagă perioada de detenţie însă o tratează ca pe un subiect tabu. "Da, am fost, dar nu mai discut nimic despre acea perioadă. Sunt documente care arată ce şi cum", ne-a declarat Ion Petre.

Citiţi şi: Şpaga la examen, cu „inspectorul din dulap“ şi edilul fără Bac

Un alt inculpat din dosar cu antecedente este şeful IŞJ Vrancea, Iordache Bostan. Acesta a fost cercetat penal în decembrie 2007, când a acroşat o elevă pe trecerea de pietoni.

image

A fost achitat, însă în 2008 a trecut razant pe lângă un alt dosar penal după ce a semnat adresa potrivit căreia toate cele 96 de microbuze şcolare achiziţionate de IŞJ au intrat în posesia instuţiei, deşi şapte lipseau. Acestea au fost aduse ulterior de firma furnizoare.

Inspectorul este convins că va scăpa şi de dosarul Departamentului Naţional Anticorupţie în care a fost trimis în judecată pentru că s-ar fi folosit de funcţia sa pentru favorizarea a trei elevi la bacalaureatul din 2008, la rugămintea soţiei sale. "Este o reclamaţie a unei rude cu care sunt de mult timp în conflict dar veţi vedea că se va dovedi în instanţă că sunt nevinovat", spune Bostan.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite