Vrancea: Doar bogaţii ies la pensie plătind retroactiv contribuţiile de asigurări sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La ghişeele Casei de Pensii Vrancea, mulţi întreabă de lege, puţini trec la fapte
La ghişeele Casei de Pensii Vrancea, mulţi întreabă de lege, puţini trec la fapte

Ordonanţa de Guvern privind completarea stagiului de cotizare mai este valabilă doar până la sfârşitul lunii. Până în prezent, doar 21 de vrânceni au încheiat astfel de contracte cu Casa de Pensii, deoarece cota pentru o lună reprezintă circa 30% din salariul minim brut pe ţară.

La începutul lunii noiembrie, Guvernul a promovat o Ordonanţă de Urgenţă, valabilă doar pentru două luni, prin care oferă posibilitatea persoanelor care nu au calitatea de pensionar, dar din motive diverse au perioade de întreruperi în cartea de muncă în ultimii cinci ani, să plătească contribuţii la asigurările sociale pentru perioada lipsă.

Foarte multe persoane au văzut această lege ca fiind binevenită, întrucât reprezenta o şansă să poată ieşi la pensie plătind retroactiv contribuţiile la sistemul de pensii.

Numai că ajunşi în faţa ghişeelor, tot la fel de mulţi „s-au dezumflat" când au aflat că plata contribuţiei reprezintă de fapt între 27,5 şi 31 % din salariul lunar minim brut pe ţară, aşa cum a fost reglementat prin actele normative din anul 2005 până în prezent.

„Eu am lucrat în producţie, la Vase Emailate, încă din 1975, iar acum sunt paznic la o societate din Focşani. Am o pauză de un an şi jumătate în cartea de muncă iar ca să pot completa vechimea, ceea ce m-ar ajuta să ies mai repede la pensie, mi-ar trebui să am vreo 2.000 de lei să fac contractul de asigurare la Casa de Pensii. Ori eu nu am aceşti bani disponibili, într-un timp atât de scurt", spune Ion Glăvana, din Focşani.

Cine are bani, stă în faţă

De altfel, în prima lună de la intrarea în vigoare a acestei legi doar 21 de persoane au încheiat un astfel de contract cu Casa de Pensii Vrancea. Cel mai mult a plătit un vrâncean pentru 43 de luni, care a achitat suma de 6.463 de lei.

image

„Noi de la început am estimat că vor fi cam 40 de persoane care vor încheia acest contract, bazându-ne pe informaţiile pe care le aveam de la oameni, care ne tot întrebau de legea aceasta. Sunt persoane care au plătit contribuţii pentru perioade scurte, de patru luni, cât le lipsea ca să-şi facă stagiul complet. Ne-au contactat mai multe persoane care muncesc în Italia, care au spus că vin de sărbători acasă şi pentru a rezolva această situaţie", ne-a declarat Adrian Juravle, directorul Casei Judeţene de Pensii Vrancea.

Legea în cauză este valabilă până la data de 31 decembrie 2010 şi a fost promovată la solicitarea Asociaţiei Românilor din Italia, care dorea soluţii pentru românii care au muncit „la negru" peste hotare să-şi poată plăti retroactiv contribuţiile.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite