Vrancea: Digurile de protecţie, la fel de vulnerabile ca la inundaţiile din 2005

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reparaţii programate nu au fost realizate nici după calamităţile ce au blocat judeţul Vrancea în urmă cu şase ani.

Recent a fost recepţionată lucrarea de reparaţie a digului din apropierea râului Siret, în zona Suraia, comună grav afectată de inundaţii în 2005.

"Ce s-a făcut pe această lucrare de peste un km este foarte sigur. Este vorba de un sistem cu cu o plasă din nuiele special care este elastic şi permite preluarea apei. Peste această plasă sunt puse straturi cu nisip şi piatră din material special în care nu pătrunde apa. Dacă puneam plăci de beton, apa săpa pe dedesub şi lua tot. Acest dig sparge valu de apă, viitura. Avem acelaşi sistem şi la Vadu Roşca unde l-am testat deja la trei viituri la care nu s-a mai întâmplat nimic", a explicat primarul din comuna Suraia, Vasile Grosu.

Lucrarea a costat două milioane de lei şi a fost finanţată de Guvern însă reprezintă un mic procent din totalul lucrărilor de reparaţii planificate în urma calamităţilor de acum şase ani.

Mai sunt necesare lucrări de consolidare chiar şi în Suraia, pe malul drept al râului Siret, după cum spune şi edilul comunei.

"Lucrarea care a fost făcută a fost solicitată ca fiind urgenţă. Mai este nevoie de o lucrare pe malul drept al râului Siret la un km distanţă de această lucrare. Este vorba de o altă eroziune la fel de puternică. De fapt aici era planificată o lucrare amplă în lunca Siretului de cinci - şase km dar pentru că nu sunt bani se face pe bucăţi. Nu ştim când vor fi toate gata", a mai spus Vasile Grosu.

Nici în zona Odobeşti digurile nu au fost întărite după inundaţiile din 2005 din lipsă de fonduri. Autorităţile se îndreaptă către surse externe de finanţare pentru a face rost de bani.

La inundaţiile din iulie 2005, mii de case au fost distruse iar 16 oameni şi-au pierdut viaţa în volbura apelor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite