Viticultură este peste tot, chiar şi la etajul trei al unui bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strugurii se culeg şi la bloc. Viţa de vie se întinde până la cele mai înalte balcoane ale apartamentelor din Focşani.Pasiunea pentru viticultură nu are limită. Unii focşăneni care stau la bloc au avut parte anul acesta de o producţie record din butucii plantaţi la scara blocului.

Se ştie că Vrancea e patria viei şi vinului. Dar faptul că unii locuitori ai Focşaniului se pot bucura de priveliştea şi parfumul unei vii la bloc, deja depăşeşte graniţa nefirescului.


Cu toate că au doar un rol decorativ, unii butuci de vie au reuşit să sfideze gravitaţia şi şi-au trimis întreaga sevă la ceva mai mult de 10 metri înălţime, având nişte struguri delicioşi.


Pensionara Georgeta Filoti, din Focşani, locuieşte la etajul trei al unui bloc din cartierul Gară şi cu toate că s-a născut în binecunoscuta zonă viticolă a Coteştiului, ne-a spus că recoltă ca anul acesta din butucul care s-a urcat până la fereastra apartamentului său nu a mai întâlnit.


Recunoaşte că nu-şi atribuie niciun merit, viţa fiind plantată de un vecin, dar se simte o privilegiată că după mai bine de 10 ani de la plantare, într-un mediu aparent neprielnic, se poate bucura de o aşa rară privelişte cu struguri cu boaba cât măslina la etajul trei.

Producţie ECO


„Sunt struguri ecologici, dacă ne gândim bine, via nefiind stropită niciodată. Aşa arome mai rar am întâlnit, chiar şi la butucii care cresc în mod convenţional.


Cred că adun vreo cinci kilograme. Îmi pare rău că sunt mulţi oameni nemulţumiţi de ceea ce obţin după munca la vie, cu ani în urmă numărându-mă şi eu printre aceştia"
, ne spune doamna Georgeta. Faptul că are la fereastra apartamentului un simbol al judeţului, o face să nu uite de locurile unde s-a născut şi a crescut.


Traversăm oraşul şi în zona Piaţa Moldovei un alt butuc, plantat la rădăcina blocului, ne arată cum şi-a întins el corzile pline ochi de struguri tocmai până pe firele de electricitate.


„A fost plăcerea vecinului de la etajul doi să-l lase să crească aşa şi ne bucurăm şi noi de privelişte, că la struguri nu putem ajunge", ne spune glumind Ghorghiţă Pricop, viticultor de ocazie.

Astfel de imagini putem întâlni în Focşani la tot pasul, unde viţa creşte chiar şi din canalele de canalizare. Chiar dacă realitatea din prezent ne contrazice, a spune că viticultură nu se mai face în acest judeţ ar fi o impietate, când ea, de fapt, de aici, fie şi de la etajele superioare ale blocurilor din Focşani, poate prinde aripi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite