Viticultorii vrânceni se plâng că nu pot să reînnoiască via din cauza noilor proceduri de acordare a subvenţiilor pentru reconversie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Podgorenii susţin că acordarea subvenţiei de 75 % pentru fiecare lucrare în parte şi nu la nivel global, cum se proceda până acum, va scădea suprafeţele de viţă de vie reînnoită.

Viticultorii susţin că banii alocaţi pentru Vrancea vor fi mai puţini. "Ordinul 247 s-a modificat şi nu vine în sprijinul viticultorilor. Cei 75% se vor acorda pentru fiecare măsura în parte, nu la global ca până acum. Este păcat, fiindcă pe conversie au fost banii care s-au cheltuit cel mai repede şi cel mai bine. Anormal este şi faptul că Ministerul Agriculturii nu ne-a consultat când s-a făcut această modificare", a susţinut şi preşedintele Patronatului naţional al Viei şi Vinului Vrancea, Ovidiu Gheorghe la întâlnirea cu pordgorenii vrânceni ce a avut loc vineri.

Vinul falsificat poate fi "detectat" prin izotopi

Anul trecut în Vrancea au fost depuse 68 de dosare pentru subvenţiile la lucrările de reconversie a viţei de vie. Au fost reînnoite 374 de hectare de vie pentru care au fost allocate fonduri de aproape şase milioane de lei.

Viticultorii vrânceni au aflat şi cum pot fi detectate vinurile falsifícate. "Vinurile "adulterizate" pot fi detectate prin folosirea izotopilor de Carbin 13 şi Oxigen 18 prin analize la un laborator de specialitate. Însă trebuie ştiut faptul că este nevoie de şase probe de vin", a spus Diana Costin, dr. fizician la fosta fabrică de „apă grea" de la Rm. Vîlcea. Probele pentru testarea vinurilor suspectate că ar fi falsificate costă între 55 şi 57 de euro.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite