Viitorii studenţi focşăneni sunt la mâna profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva generală din Educaţie, anunţată pentru 31 mai, ar putea da peste cap planurile elevilor de clasa a XII-a admişi de universităţile din străinătate.

Raluca Aldea şi Florin Dobriţoiu sunt elevi eminenţi în ultimul an de studiu la Colegiul Naţional „Al. I Cuza" din Focşani.

Ambii au obţinut rezultate remarcabile la olimpiadele şcolare naţionale, dosarele lor fiind acceptate de prestigioase universităţi din Europa.

Visul lor de a studia în afara graniţelor ţării este la un pas de a fi spulberat de anunţata grevă generală a dascălilor, programată chiar în ziua când absolvenţii de clasa a XII susţin proba de competenţe lingvistice.

Nu vor decât diploma de Bac

„Vreau să studiez economia internaţională şi comerţ. Am oferte cu bursă de studiu de la opt universităţi din Belgia, Danemarca şi Marea Britanie. Planurile îmi sunt date acum peste cap, din cauză că la începutul lunii iulie trebuie să trimit diploma de bacalaureat pentru a fi acceptată în învăţământul superior. Iar dacă bacalaureatul se amână am o problemă", ne-a declarat Raluca Aldea, care şi-a exprimat speranţa ca sindicatele şi guvernanţii să ajungă la un consens astfel încât să nu intervină schimbări majore în drumul pe care ea l-a pornit.

De asemenea, Florin Dobriţoiu a fost admis la cunoscuta universitate londoneză „Imperial College", unde şi-a propus să studieze chimia cu aplicaţii în medicină.

„Sunt un pic neliniştit din pricina acestei greve. Chiar dacă profesorii de la noi din liceu ne-au spus că nu vor face grevă, comisiile de la bacalaureat sunt formate din cadre didactice din alte părţi. În luna iulie musai trebuie să facem dovada că am absolvit bacalaureatul", spune uşor derutat Florin.

Părinţii sunt îngrijoraţi

Părinţii elevilor care dau bacalaureatul în această vară sunt şi ei îngrijoraţi de turnura pe care ar putea să o ia protestul profesorilor.

„O parte din mine este de acord cu revendicările cadrelor didactice, dar eu îmi vreau binele copilului meu şi din această cauză sunt înspăimântată de ce se întâmplă acum", ne-a spus Antonia Niţă, mamă de elev aflat în pragul bacalaureatului.

Reprezentanţii sindicatelor spun că-i înţeleg pe elevi şi părinţi, dar că acum este necesar un moment de solidaritate al breslei.

„Vineri, împreună cu colegii mei din Vrancea vom hotărî ce e de făcut în continuare", a punctat Constantin Grigore, lider FSLÎ Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite