Viaţă la lumânare în secolul XXI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de locuinţe din judeţul Vrancea ar fi trebuit racordate încă de acum trei ani la reţeaua de curent electric, dar au rămas tot în întuneric. În lipsa banilor, reţelele publice de energie electrică nu au mai fost extinse, iar una din 50 de case din judeţ este iluminată cu generator sau cu lumânări.

În plin secol 21, în judeţul Vrancea există aproape 900 de locuinţe, toate noi, care sunt luminate ca-n Evul Mediu, cu lumânarea sau cu lampa cu petrol. Dacă în ceea ce priveşte casele ridicate prin cătunele de munte există explicaţia cheltuielilor uriaşe pentru a duce reţeaua electrică acolo, această scuză nu mai poate fi aplicată în cazul satului Cîmpineanca, aflat chiar la marginea oraşului Focşani.

Un cartier de 100 de case s-a ridicat, în ultimii trei ani, chiar la limita dintre Cîmpineanca şi Focşani, iar proprietarii aşteaptă zadarnic să aibă şi ei acces la energia electrică. Între timp, lumânarea şi lapa cu gaz sunt la putere. Doar foarte puţini şi-au permis câte un mic generator, care să le asigure măcar iluminatul casei, iar alţii şi-au improvizat ilegal lungi fire prin care au tras curent de la câteva sute de metri, de la cei care au branşament legal.

„La ora actuală se construiesc peste 100 de case la noi, iar circa 20 sunt deja locuite. Am aşteptat trei ani fonduri pe acest segment, dar nu au venit. Anul acesta ne-am prevăzut 100.000 de lei în buget pentru a demara noi investiţia în reţeaua electrică. Să vedem dacă vom avea acest buget, însă", ne-a declarat Ştefan Paraschiv, primarul comunei Cîmpineanca.

Culmea este că toate casele noi din Cîmpineanca sunt construite cu autorizaţie legală, deşi nu au la dispoziţie nici reţea de energie electrică, nici de apă sau de canalizare. Mai descurcăreţi au fost edilii din comuna Răstoaca, aceştia reuşind să extindă reţeaua electrică pe o distanţă de trei kilometri, pe datorie. „Avem de achitat 160.000 de lei, dar nu am reuşit să plătim decât 90.000 de lei. O să prevedem bani în buget să ne achităm de datorie. Altfel, nu ştim ce va fi", ne-a spus Vasile Dima, primarul comunei Răstoaca.

Electrica nu se implică

Reprezentanţii Electrica spun că nu cade în sarcina lor extinderea reţelelor în localităţile care se confruntă cu această situaţie. „Aceste lucrări se fac cu fonduri asigurate de primării, de Consiliul Judeţean sau din bani guvernamentali", a precizat Costică Dodu, directorul Sucursalei Electrica Vrancea.

La Piscul Reghiului, un cătun cu 21 de case aflat în comuna Reghiu, oamenii trăiesc ca în Evul Mediu, cu lampă. Vasilica Ion (72 ani), unul dintre cei 21 de locuitori ai cătunului ne-a mărturisit că speră că nu va închide ochii până va vedea lumina electrică în casa ei. „Să dea Domnul să apuc şi vremea asta, pe care o aştept de 70 de ani", ne-a spus femeia. 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite