Viaţă de pensionar: „Am plecat din oraş ca să pot trăi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a crezut că la ţară o va duce mai bine, Aurica Rusu dă mai mult de jumătate de pensie pe mdicamente şi facturi. În situaţia pensionarei în vârstă de 73 de ani sunt mulţi vrânceni. Mii de pensionari îşi chivernisesc ultimul bănuţ pentru o coajă de pâine şi o mâncare de zarzavaturi.

Bătrâneţea s-a transformat într-o adevărată povară pentru o parte dintre pensionarii vrânceni. Bolnavi şi fără niciun ajutor, după decenii de muncă la stat, bătrânii au ajuns să-şi plângă de milă.

Este şi cazul Auricăi Rusu, o pensionară de 73 de ani, care nu a mai putut suprevieţui la oraş dintr-un venit lunar de numai 500 de lei.

Aşa că, în urmă cu patru ani s-a mutat la Garoafa în casa copiilor plecaţi în străinătate. „Nu aveam cum să trăiesc cu banii ăştia în Focşani. După ce îmi luam medicamente de 250 de lei lunar şi plăteam întreţinerea nu-mi mai rămânea aproape nimic pentru mâncare. Aşa că m-am dus la ţară, dar şi acolo tot greu o duc. Pastile trebuie să cumpăr pentru că sunt cardiacă, lumina şi gazele să le plătesc. Copiii n-au nicio putere să mă ajute că sunt şi ei amărâţi", mărturiseşte femeia.

Coşul de cumpărături, tot mai gol

Aurica Rusu se gândeşte la mâncare doar după ce îşi cumpără medicamentele a căror valoare s-a ridicat la 300 de lei şi îşi achită facturile.

Aşadar, nu de puţine ori se vede nevoită să facă economii drastice şi chiar să renunţe la unele alimente de bază. „Într-o lună de zile nu pot da mai mult de 70 de lei pe mâncare. Îmi cumpăr o pâine feliată o dată la patru zile, un kilogram de zahăr şi o sticlă de ulei pe lună, iar orez odată la două luni. De carne şi brânză nici nu mai vorbesc. La sărbătorile mai importante cumpăr câte unu, două kilograme că nu te poţi apropia de tarabe la ce preţuri sunt", mai spune pensionara.

Femeia se gândeşte cu groază la momentul în care va primi o pensie mai mică cu 15%, mai exact 425 de lei.

Bătrânii sunt speriaţi

Psihologul Margareta Modrea consideră că pensionarii nu vor să accepe situaţia de a plăti pentru greşelile altora. „Pensionarii au o sensibilitate mai mare la astfel de veşti negative, fiind speriaţi mai ales de perspectiva iernii când cheltuielile se vor mări considerabil. De asemenea, în rândul bătrânilor există o chestiune de demnitate, în sensul în care ei vor să trăiască pe banii lor, fără să ceară ajutorul nimănui", spune psihologul.

Conform unor statistici furnizate de Casa Judeţeană de Pensii, în Vrancea sunt 87.000 de pensionari dintre care 16.600 primesc pensia minimă, în valoare de 350 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite