Vezi aici cum te poţi feri de atacurile informatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai des întâlnite infracţiuni informatice sunt falsificarea cărţilor de credit şi atacurile de tip phishing îndreptate împotriva instituţiilor bancare. Cel mai cunoscute mod de operare este skimming-ul.

Skimmingul se face prin instalarea unor dispozitive artizanale de copiere a informaţiilor de pe un card şi a codului PIN. Skimmerul este un dispozitiv mic, instalat de hoţi la bancomat care are menirea să scaneze şi să stocheze informaţiile de pe card.

Iată recomandările poliţiştilor vrânceni pentru a nu cădea victima skimmingului:

- verificaţi elementele de autenticitate ale ATM-ului folosit: dacă tastatura unui ATM este falsă, aceasta se desprinde dacă trageţi puţin de ea; tasta cu cifra 5 prezintă o uşoară denivelare ca element de autenticitate;

- nu permiteţi nimănui accesul la codul PIN. Acesta trebuie memorat şi ştiut doar de dvs. Nu păstraţi nicodată în portofel lângă card notat codul PIN.

O altă formă de activitate infracţională este phishingul care constă în colectarea de informaţii confidenţiale de genul CNP , numere de cont, numere de card, coduri PIN şi folosirea lor pentru sustragerea de bani prin intermediul internetului. Atacatorul trimite emailuri care par la prima vedere că provin de la o anumită companie sau instituţie bancară, de la siteuri de joburi, de licitaţii sau jocuri.

Recomandările poliţiştilor vrânceni :

- nu furnizaţi datele personale (CNP, nr de cont, PIN, număr de card, etc) persoanelor care vă solicită acest lucru prin e-mail sau sms, sau chiar telefonic (prin call center) ;

- nu accesaţi linkuri pe care le primiţi în mailuri sau pe yahoo mess chiar şi în mesaje offline prin care vi se spune că veţi fi direcţionat către site-ul unei bănci (intraţi direct pe site-ul oficial al băncii sau instituţiei respective).

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite