Vezi aici cum poţi fi despăgubit dacă ai căzut pe gheaţă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zece zile, 120 de focşăneni s-au ales cu fracturi şi luxaţii. Puţini ştiu că pot cere bani pentru suferinţele îndurate. Autorităţile locale nu au aplicat însă nicio sancţiune agenţilor economici sau asociaţiilor de proprietari, deşi HCL nr. 63/ 2002 prevede acest lucru.

Inspectorii Primăriei Focşani au dat în aceste zile zece avertismente scrise pentru necurăţarea trotuarelor către diverşi agenţi economici. Puţin comparativ cu numărul de persoane ce au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean "Sf. Pantelimon" din Focşani.

"Din 24 decembrie 2010 până în 5 ianuarie 2011, au fost înregistrate 120 de cazuri de fracturi şi luxaţii ca urmare a căzăturilor pe gheaţă. Opt dintre aceştia rămânând internaţi pentru câteva zile", ne-a declarat Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

image

500 de lei amenda

Deşi HCL nr. 63 / 2002 prevede „negru pe alb" că necurăţarea trotuarelor de gheaţă de către agenţii economici sau de asociaţiile de proprietari în dreptul cărora se află porţiunea respectivă de trotuar se amendează cu 500 de lei, inspectorii Primăriei Focşani au aplicat doar avertismente scrise.

„Au fost făcute controale. Au fost aplicate zece avertismente scrise. Nu au fost date amenzi, însă se fac din nou verificări în aceste zile", ne-a declarat Dan Cazaciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Focşani.

Avocaţii recomandă solicitarea despăgubirilor în instanţă. „Conform art. 998 din Codul Civil, se pot cere daune morale şi materiale în instanţă mai ales în funcţie de numărul de îngrijiri medicale necesare. Oricum, legea spune că primăria este responsabilă de îngrijirea trotuarelor şi a drumurilor locale şi o lege e mai presus decât o hotărâre de consiliu", spune avocatul Dănuţ Pleşa.

Mulţi focşăneni nu ştiu însă că pot cere despăgubiri. „Nu mi-am imaginat că se pot cere despăgubiri. Este adevărat că dacă cei responsabili şi-ar face treaba nu şi-ar rupe atâta lume picioarele, căzând pe trotuarele acoperite cu gheaţă", ne-a spus Roxana Coman din Focşani.

image

Despăgubirile se cer cu martori şi certificat

Avocaţii recomandă: declaraţii de martori, certificat medico-legal care să ateste zilele de îngrijiri medicale necesare şi diagnosticul pus în urma căzăturii. De asemenea, pentru ca succesul acţiunii să fie cel scontat, sunt necesare fotografii sau filmuleţe cu locul necurăţat de gheaţă, dar şi plângeri la poliţie sau în instanţă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite