Justiţia s-a pronunţat!Nimeni nu este de vină pentru gravida ucisă de Cytotec, un medicament experimental

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul a confirmat decizia de neîncepere a urmăririi penale dată de Poliţie în cazul Petronelei Ulmer.Medicii care au efectuat expertiza medicală au constatat că nu există legătură de cauzalitate între administrarea medicamentului Cytotec, neomologat şi interzis în sarcină şi moartea gravidei.

Medicii legişti de la Iaşi şi Bucureşti, care au efectuat expertize medicale în cazul gravidei care a murit după ce i s-a administrat Cytotec, au avut concluzii contradictorii, care au condus în final la clasarea cazului.

Poliţia şi Parchetul nu au treacut peste deciziile medicilor şi au dispus neînceperea urmăririi penale, cu toate că există probe certe privind falsificarea foii de observaţie şi administrarea unui medicament interzis în România.

Două vieţi pierdute

În urma anchetei efectuate la Maternitatea "Buna Vestire", Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a concluzionat că deficienţele grave din instituţia sanitară au dus la moartea femeii. Pe 8 noiembrie 2009 Petronela Ulmer murea în timpul travaliului, explicaţia oficială a adecesului fiind producerea emboliei amniotice.

La scurt timp au ieşit la iveală mai multe nereguli: administrarea unui medicament care nu se află pe lista Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Cytotec, contraindicat în sarcină şi falsificarea foii de observaţie a pacientei, pe care s-a şters ora administrării medicamentului şi doza prescrisă.

„S-au operat modificări în foaia de observaţie, într-adevăr, dar ele nu s-au efectuat postmortem. Modificările cu privire la doza de medicament prescrisă au fost trecute în paranteză", declara directorul Maternităţii, dr. Anamaria Hărăbor.

De neînţeles rămâne însă administrarea de Cytotec, în condiţiile în care în prospect scrie clar că este contraindicat în sarcină. Expertizele medico-legale, care ar fi trebuit să lămurească lucrurile, le-au complicat şi mai mult.

Medicii de la Iaşi au stabilit că "deşi nu a avut o indicaţie certă, Cytotec nu a fost nici contraindicat", concluzia fiind însuşită şi de Comisia de Control şi Avizare a Actelor Medico-Legale.

Poliţia şi Parchetul s-au bazat exclusiv pe rapoartele medicilor, trecând cu vederea celelalte probe (care nu ţin strict de medicină) şi au decis clasarea cazului.

"S-a confirmat neînceperea urmăririi penale. Nu s-a găsit o legătură de cauzalitate între administrarea medicamentului Cytotec şi decesul gravidei", ne-a declarat Violeta Păun, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Alin Păunescu, fiul Petronelei Ulmer, declarase că doreşte ca medicii vinovaţi de moartea mamei sale să răspundă penal, dar acest lucru nu mai este posibil.

Colegii Petronelei Ulmer sunt consernaţi de decizia instanţei.

„Este o decizie nedreaptă. Probabil că la Galaţi deciziile sunt părtinitoare. Dacă stăm să judecăm corect, nimeni nu a vrut să moară, dar cineva este vinovat. Într-adevăr, ea avea probleme de sănătate, dar nu într-atât încât să moară. Poate vina este împărţită. Oricum ce s-a decis, că nu este nimeni vinovat, nu este deloc corect", ne-a spus Cornelia Miron, asistent la secţia de Chirurgie Infantilă a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon" din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite