Vasile Angheliu – Gîsculescu este profesorul de biologie ce scrie monografiile Vrancei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A reprezentat România la Institutul European cu expediţiile pe care le-a întreprins cu copiii în munţii Vrancei. Consideră pensionarea un accident. Vasile Angheliu - Gîsculescu a ajuns profesor de biologie din întâmplare, după ce a întârziat la examenul de admitere la Facultatea de Arte Plastice din Bucureşti.

Deşi ar fi vrut să picteze, stârnit fiind de profesorul său de desen din liceu, s-a mulţumit şi cu îndeletnicirea de profesor de biologie pe care a practicat-o cu toată fiinţa vreme de 43 de ani.


Cu dragoste pentru copii, dar mai ales pentru natură, profesorul Gîsculescu şi-a ţinut orele cu multă sârguinţă. Pe lângă teorie, le-a predat elevilor chiar din mijlocul naturii.

A organizat numeroase expediţii în munţii Vrancei pentru a nu le vorbi copiilor din poveşti.
„Aşa îi învăţam să recunoască toate plantele de mici. Le arătam tot ce are natura în munţi. Copiilor le păcea la nebunie. Avem şi concursul naţional „Prietenii naturii" la Palatul Copiilor.

Mereu mergeam în expediţii şi ţineam un concurs şi acolo. Era cel mai bun cel care reţinea mai mult din ce a văzut. Vrancea a fost câştigător la acest concurs de multe ori. Am prezentat rezultatele copiilor la Institutul European, în Praga şi în Polonia", ne-a spus profesorul pensionar ce a fost şi director la Palatul Copiilor din Focşani timp de 12 ani.


Dorinţă: publicarea ultimei monografii


Pasionat de profesia sa, Vasile Gâsculescu consideră pensionarea sa un accident.


„Pentru mine faptul că am ieşit la pensie a fost ca un accident. Părerea mea este că omul trebuie să muncească tot timpul cât este în putere", ne-a spus profesorul. Acesta a scris monografiile mai multor comune din Vrancea. Momentan are trei cărţi publicate.
„Călător în Vrancea - pe uliţă şi pe cărări", „Nerej aş Varanchei" şi „Varancha la Nerej şi energiile sale".
S-a apucat de scris după ce a ieşit cu bine dintr-un mare impas. În urmă cu câţiva ani s-a îmbolnăvit de cancer la colon. „M-am apucat de scris „din cauza" profesorului farmaceutic Ovidiu Bojor de la Academia de Ştiinţe Medicale. Dânsul m-a ajutat când am fost bolnav dându-mi nişte pastile naturale. După ce mi-am revenit el mi-a spus că Dumnezeu m-a ţinut în viaţă pentru că am ceva ce trebuie să dau comunităţii, şi anume să pun pe hârtie tot ce am văzut în munţii Vrancei să aibă şi alţii", ne mărturiseşte profesorul Gâsculescu.
La 65 de ani, profesorul mai are o dorinţă. „Am o ultimă monografie: „De la vrâncioaia la Luana". O am manuscris acasă în bibliotecă dar nu am publicat-o pentru că nu am bani cât îmi cere editorul. Poate fiii mei o vor publica măcar după moartea mea", ne-a mai spus cadrul didactic.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este cea mai frumoasă zonă din munţii Vrancei?
Iubesc munţii Vrancei mult. Nu aş vrea să fiu subiectiv dar sunt mai legat de Nereju. Este multă energie acolo. Acolo am găsit toporul făcut jumătate din piatră cioplită şi jumătate din piatră necioplită, semn că atunci se trecea de la o epocă la alta.


Semn că acolo au fost primii oameni în timp ce în alte părţi nu existau.
Ce v-a plăcut cel mai mult cât aţi fost la catedră?
Expediţiile în munţi cu copiii. Şi acum mă sună şi îmi spun să îi mai duc în expediţii să le explic eu în munţi. Mulţi se plâng că acum profesorii nu fac expediţii.

Ce-i place:
Îmi place mama natură pentru că este singura care nu te minte niciodată. Îţi arată adevăruri care nu se schimbă niciodată. Dragostea faţă de natură a pornit din vizitele în munţii Vrancei pentru că are ceva special. Dimitrie Gusti a luat familia nerejeană de la noi drept exemplu unic.
Ce nu -i place:
Detest minciuna şi cei trei „i", adică ignoranţă, indolenţă şi incompetenţă. Trăim într-o epocă în care minciuna face din oameni neoameni. Incompetenţii vor să ne conducă chiar dacă nu se descurcă.


profil:
NĂSCUT. 28 februarie 1945, Focşani
STUDII. Facultatea de Biologie la Galaţi
OCUPAŢIE. pensionar
FAMILIE. căsătorit, patru copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite