Urşii din Vrancea, aşteptaţi în bârlog cu avocaţi și camere video

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biologii de la APM au instalat echipamente profesionale în 15 bârloguri. Foto: Life Nature
Biologii de la APM au instalat echipamente profesionale în 15 bârloguri. Foto: Life Nature

Biologii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului au montat camere video în 15 bârloguri din Vrancea, Covasna şi Harghita. Acţiunea este finanţată de Uniunea Europeană şi are drept scop studierea comportamentului urşilor, dar şi protejarea habitatului acestora.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Life Nature" cu un buget de 600.000 de euro şi se va concretiza într-un raport privind rezultatele cercetărilor făcute de specialiştii Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Vrancea până în 2013 privind comportamentul urșilor.

Rolul proiectului este conservarea habitatului de urşi din cele trei judeţe în care este implementat, respectiv Vrancea, Covasna şi Harghita unde au fost identificaţi peste 2.000 de urşi.

image

Procedurile utilizate de americani şi în pădurile Vrancei

Specialiştii din cadrul APM Vrancea au instalat de curând camerele video dar şi senzorii de mişcare, precum şi dispozitivele care arată parametrii climatici din oră în oră.

Radu Mihai Sandu, montând camera pentru bârlog, Foto: Life Nature

„Practic aceste sisteme sunt folosite de americani de mult timp. Am montat camere video în 15 bârloguri în urmă cu două săptămâni. Sunt prevăzute cu senzori de mişcare. Practic, se activează camerele când intră ursul în bârlog. Am folosit carcase metalice în care am pus camerele video şi dispozitivele cu senzori tocmai în speranţa că nu vor putea fi distruse de urşi. Acum aşteptăm ca ei să intre în bârloguri dar se va întâmpla mai târziu pentru că în acest an vremea s-a menţinut caldă şi ei încă nu au intrat la somnul de iarnă", ne-a declarat Radu Mihai Sandu, consilier la APM Vrancea.

Avocaţi pentru urşi

„Astfel vom şti şi noi ce influenţă au asupra lor factorii climatici. Vom şti care e zona care le prieşte cel mai bine", ne-a mai spus Radu Mihai Sandu.


Proiectul prevede şi o echipă de avocaţi pentru urşi. Practic, de fiecare dată când reprezentanţii ocoalelor silvice vor cere Ministerului Agriculturii eliminarea unui urs pentru că a intrat în conflict cu localnicii din raza habitatului lor, Echipa de Evaluare a Riscurilor din cadrul Asociaţiei pentru Conservarea Biodiversităţii Biologice, parte în proiect, va analiza cazul şi va face recomandările către minister.

image

Silviu Chiriac, consilier APM Vranea, ne arată unul dintre dispozitivele utilizate pentru înlăturarea urşilor:

Silviu Chiriac, consilier APM, ne arată unul dintre dispozitivele utilizate pentru a înlătura urşii.

„Dacă urşii au atacat animale sau oameni într-un sat pentru că sunt atraşi ştiu eu de o livadă se înconjoară livada cu un gard electric, se ataşează dispozitive care îi înlătură pe urşi, de exemplu cele din tablă care la vânt fac zgomot şi lucesc foarte tare la soare chiar şi seara. Urşii mai pot fi alungaţi cu substanţe urât mirositoare pentru ei cum ar fi cele care imită transpiraţia de om. Dacă ursul vine la o grămadă de gunoi este pusă Primăria să o strângă. Nu mai sunt împuşcaţi urşii pur şi simplu decât dacă sunt agresivi fără motiv", susţine acesta.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite