Unitatea de Primire Urgenţe, alternativă pentru medicii de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Limitarea numărului de consultaţii la cabinetele medicilor de familie îi determină pe pacienţi să se trateze la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean „Sfântul Pantelimon", secţie care devine din ce în ce mai aglomerată.

Mulţi dintre focşăneni preferă această variantă, deoarece consultaţiile sunt gratuite, în comparaţie cu plata, în valoare de 30 de lei, pe care trebuie să o achite dacă vin fără programare la medicul de familie.

„Mai degrabă vin la Urgenţe decât să stau după medicul de familie. Mi se pare o prostie să nu fiu consultat gratuit dacă nu mă încadrez în cei 20 de pacienţi. Şi la UPU stau să aştept o oră, două, dar sunt sigur că mă consultă şi îmi dă tratament", spune Ionel Păvălucă, un pensionar în vârstă de 67 de ani.

Nici lui Viorel Beşliu nu i se pare normal ca atâta timp cât plăteşte o asigurare de sănătate să nu beneficieze de servicii medicale gratuite oricând are nevoie. „Poate îmi vine rău instantaneu şi n-am când să-mi fac o programare. Ce fac, stau şi mor până când mă primeşte medicul de familie? Sunt nevoit să merg la Urgenţe", spune bărbatul.

O situaţie obişnuită

Dana Dincă, şefa UPU, spune că această secţie este dintotdeanua supraaglomerată, iar pacienţii care nu necesită îngrijire de urgenţă sunt nelipsiţi.

„Vin oameni cu diferite probleme, însă nu pot spune că sunt mai mulţi pacienţi ca de obicei, deoarece această secţie este mereu foarte aglomerată. Oricum, fiecare bolnav care vine aici primeşte îngrijiri medicale şi tratament", spune doctorul Dincă.

De asemenea, medicii de familie nu mai prescriu reţete compensate sau bilete de trimitere dacă vin peste limita de 20 de consultaţii care pot fi decontate de CAS.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite