GALERIE FOTO Unele trufandale de primăvară din piaţa agroalimentară concurează carnea la preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În plin post, verdeţurile sunt căutate
În plin post, verdeţurile sunt căutate

Focşănenii au de ales între a da aceeaşi bani pentru o mâncare de urzici sau să cumpere două kilograme de carne.

Apariţia din belşug a trufandalelor pe piaţă este binevenită în special pentru focşănenii care ţin post, dar şi pentru vegetarieni.

Oferta vinde direct din solariile producătorilor din zonă, dar şi din import, întrucât anumite legume, precum roşiile nu s-au copt.

Deşi încă nu s-a topit definitiv zăpada, pe tarabele din piaţă au apărut şi primele grămăjoare cu urzici.

„Costă un leu grămada. Pentru o mâncare bună îţi trebuie cam 25 de grămăjoare. Eu zic că nu-i scump, pentru că am dat din greu la pădure cu lopata să le scot din zăpadă", ne spune Sandu Micu din Sihlea.

Sulfina Ghemuleţ vinde salată de Matca şi ridichi de Italia

Oamenii veniţi la cumpărături în piaţă spun că o mâncare de urzici îi costă o avere. „Poate săptămâna viitoare vor fi altele preţurile. Nu pot să dau 25 sau 30 de lei pe urzici să fac o mâncare. Cu banii ăştia cumpăr două kile de carne. Dar indiferent cum o să fie, o mâncare de urzici tot voi face primăvara asta", ne-a declarat gospodina Mioara Vasile.

Precupeţii de trufandale se laudă că produsele lor sunt crescute în mod ecologic şi sunt sănătoase.

„Salata este din solariile de la Matca, dar să vedeţi ce sănătoasă este. Costă 2 lei iar vânzarea este bună. Avem şi ceapă verde românească, care costă 1,5 lei, dar şi ridichii la acelaşi preţ, aduse însă din import din Italia", ne precizează Sulfina Ghemuleţ, producător din comuna Goleşti.

Câţiva metri mai încolo un alt producător îşi îmbie clienţi cu spanac românesc.

„Este din solarul meu. Numai eu ştiu cum ne-am descurcat iarna asta. Din cauza zăpezii solarul s-a rupt, însă l-am reparat. Ca să pot ieşi pe vremea asta cu spanac am făcut foc încontinuu în solar", ne spune şi Nuţica Păun, care vinde kilogramul de spanac cu 8 lei.

Tot spanac, dar cu un leu mai ieftin/kg, vinde şi Nina Coclea, care spune că spanacul a crescut la 30 de grade Celsius în sera sa din Buzău. Alături de spanac vinde şi roşii aduse din Turcia, la preţul de 7 lei/kg. „Sperăm să venim cu roşii româneşti în luna mai", spune femeia.

Cea mai veche vânzătoare din Piaţa Moldovei, Niculina Miron, are preţuri unice la salată verde, ceapă verde şi ridichi, respectiv 1,50 de lei.

„Sunt de la mine din solar. Am sobă cu rumeguş şi le-a mers bine, iar preţul zic eu că este rezonabil", îşi laudă femeia marfa.

După ce au cumpărat toată iarna verdeţuri din supermarket, focşănenii spun că abia aşteptau venirea primăverii şi a trufandalelor.

"Salată verde găseşti şi la supermarket, dar nu se compară. Asta are gust mult mai bun, e autohtonă, naturală", ţine să ne precizeze cumpărătorul Viorel Maxim.

Intră pe focsani.adevarul.ro pentru a afla şi alte ştiri din Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite