Un singur rom din Slobozia Bradului are liceul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irinel îl ajută pe primarul comunei să se înţeleagă cu ceilalţi romi
Irinel îl ajută pe primarul comunei să se înţeleagă cu ceilalţi romi

Din cei 4.200 de romi, Irinel Iordan a învăţat suficient cât să se ocupe de consilierea şi protecţia socială a celor din etnia sa.

Comuna Slobozia Bradului numără peste 6.200 de suflete, din care 4200 sunt romi.

Citiţi şi: 200 de copii au interzis la grădiniţă

Femeile de aici sunt recunoscute pentru "hărnicia" lor în materie de dat naştere la prunci, fiind încurajate în acest sens de religia penticostală.

Prin urmare, la o populaţie aşa de numeroasă, cu un grad de sărăcie ridicat, a fost nevoie de angajarea pe lângă Primărie a unui expert care să se ocupe de protecţie socială, de consiliere şi de îmbunătăţirea relaţiilor cu administraţia locală.

Singurul care s-a calificat pentru acest post s-a dovedit a fi Irinel Gheorghe Iordan, de 26 de ani, el fiind de altfel şi unica persoană din comunitatea de romi de la Slobozia Bradului care se poate lăuda că are studii în plus faţă de semenii săi. Adică a terminat liceul cu diplomă de bacalaureat.

"Copiii de pe la noi se limitează să meargă la şcoală doar câţiva ani. Băieţii în special merg mai mult la şcoală ca să înveţe să citească şi să scrie cât să poată să obţină permisul de conducere. Eu am fost mai ambiţios şi am făcut liceul. Asta m-a ajutat să ocup în trecut şi alte funcţii prin care am încercat să ajut comunitatea din care fac parte", spune Irinel Iordan.

Privit cu respect

Tânărul este privit cu respect de oamenii din comună, cei mai mulţi dintre ei neştiutori de carte. "A fost isteţ de mic şi i-a plăcut să meargă la şcoală. Se cunoaşte că îi merge mintea şi vorbeşte frumos cu noi", spune Floarea Anghel, care are băieţi de aceeaşi vârstă cu Irinel.

Şi primarul comunei, Valerică Zamfirescu, are cuvinte de laudă la adresa lui Irinel Iordan, pe care-l consideră de mare ajutor în relaţia cu rromii din comună.


Lucrează cu primarul

"E practic interfaţa mea cu această comunitate. Are ca rol să se ocupe de implementarea de acţiuni care să ducă la incluziunea socială şi economică a romilor. La noi în comună romii sunt foarte săraci şi e nevoie de cineva din rândul lor care să mă ajute să facem proiecte pentru ei", spune primarul comunei.

Un singur neajuns are Irinel Iordan, şi anume că nu şi-a mai primit leafa de aproape jumătate de an. Chiar dacă lucrează pe lângă primărie, fondurile pentru plata salariilor sunt asigurate din bugetul finanţat de Uniunea Europeană, buget pe care îl gestionează Agenţia Naţională pentru Romi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite