Un nou job: înmatricularea maşinilor în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un mic afacerist din Focşani înmatriculează maşini de orice fel în Bulgaria, contra unor sume de până la 750 de euro. În România, prima înmatriculare poate ajunge şi la sume de peste 15.000 de euro. În ţara vecină se plăteşte o taxă de primă înmatriculare de doar 800 de euro.

Pentru Mihai Toader, taxa de primă înmatriculare s-a transformat într-un mijloc excelent de a câştiga bani, făcându-le totodată servicii vrâncenilor care îşi cumpără autoturisme la mâna a doua. Focşăneanul şi-a deschis o firmă care se ocupă cu înmatricularea maşinilor.

Acesta spune că nu contează dacă proprietarul e român, dacă e o firmă bulgărească sau o filială a unei firme româneşti. Contra unei sume de 750 de euro, cumpărătorul unei maşini poate fenta taxa de prima înmatriculare exorbitantă, cerută de statul român. Şi a avut success, până acum trecându-i prin mână peste o sută de maşini.

"Îmi sună telefonul în aproape fiecare minut. De cele mai multe ori plec singur în Bulgaria cu maşina celui care vrea să o înmatriculeze în ţara vecină. În maximum patru ore de la intrarea în Bulgaria se fac toate actele. Sumele care se achită pentru prima înmatriculare în Bulgaria ajung la maximum 750 de euro", se mândreşte Mihai Toader.

Mihai Toader îi asigură pe clienţii săi de rapiditatea şi legalitatea tranzacţiilor.

"În sumele de până la 750 de euro intră toate taxele percepute de statul bulgar, biroul notarial, asigurarea automobilului în Bulgaria şi traducerea legalizată a documentelor necesare pentru înmatriculare în limba română. Pentru un comision al firmei şi combustibilul pentru 900 de kilometri, clientul poate sta liniştit acasă, pentru că i se aduc maşina şi actele legale în doar 48 de ore", spune Toader.

Au scăzut drastic încasările la Finanţe

Unul dintre clienţii lui Toader este Dorel Barbu, un focşănenan care s-a săturat de taxele pe care trebuie să le plătească în ţară.

"Am găsit să-mi cumpăr un Mercedes din anul 1996. Mă costă maşina doar 1.200 de euro, dar taxa de primă înmatriculare ajunge în ţară la 14.000 de euro. În Bulgaria, însă, mă costă doar 550 de euro", ne-a spus supărat Barbu.

Gena Huţanu, purtător de cuvânt la Administraţia de Finanţe Vrancea, a recunoscut că încasările pentru prima taxă de înmatriculare au scăzut faţă de 2009, oadtă cu scăderea numărului de înmatriculări cu circa 40%:

"În primul trimestru al anului 2010 încasările realizate din taxa de poluare pentru autovehicule s-au ridicat la 1,68 milioane lei, iar în aceiaşi perioadă a anului trecut încasările au fost de 2,70 milioane lei", spune Huţanu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite