Un inginer cere despăgubiri statului român de 22 de milioane de lei pentru că a fost persecutat politic în perioada comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Ciubuc a dat statul în judecată în baza legii 221/2009 privind condamnările cu caracter politic, dar Tribunalul Vrancea i-a respins acţiunea. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Galaţi.

Inginerul Viorel Ciubuc (72 de ani) se află de 25 de ani în SUA. Calvarul său a început încă din copilărie, când în calitate de copil al unui deţinut politic nu a fost primit la şcoală.

"Toţi cei şase copii ai familiei Ciubuc au fost exmatriculaţi. Mama a rămas cu sechele pe viaţă după ce a fost bătută crunt de "ţiganii lui Stalin". Pentru a nu fi arestat, fratele meu mai mare a fugit la vârsta de 18 ani în munţi" îşi începe povestea Viorel Ciubuc, devenit, la 13 ani, cap de familie.

Considerat a fi un "chiabur legionar cu origini nesănătoase", Viorel Ciubuc nu şi-a putut continua studiile decât în anul 1953.

"Nu am fost lăsat să intru la facultate decât la seral. După şase ani am reuşit să termin Facultatea de Chimie Industrială. Totuşi, în luna ianuarie 1971 am fost numit director fără a fi membru de partid", adaugă Ciubuc.
Arestarea în 1970 a tatălui şi bunicului său avea să îi afecteze iremediabil viaţa şi cariera.

"În 1975, când eram director la OGA Focşani, am luat legătura cu oficialii americani din România şi le-am spus că vreau să emigrez. În urma acestei acţiuni, mi-am pierdut locul de muncă. Am fost apoi şomer şi muncitor necalificat", continuă Ciubuc, care avea să descopere, după Revoluţie, că avusese patru dosare la Securitate, cu peste o mie de file, în care erau consemnate toate mişcările sale, începând cu anul 1978.

Nume de urmărit: Condrea

"Numele meu de urmărit era Condrea. Petrache Cândea era căpitanul de securitate care făcea ce mai multe note despe mine, dar au fost şi mulţi dintre aşa-zişii prieteni ai mei. Mi s-au pus microfoane în casă şi maşină", explică inginerul, care a reuşit să emigreze în SUA în 1985 după ce a ameninţat că îşi dă foc în faţa ambasadei.

Imagine indisponibilă

Anul trecut a aflat că poate solicita despăgubiri pentru persecuţile pe care le-a îndurat, în baza legii 221/2009. A înaintat acţiunea la Tribunalul Vrancea, solicitând statului român despăgubiri de 22 de milioane de lei. Acţiunea i-a fost respinsă


"Magistraţii au argumentat prin fapul că suferinţele pe care le-am suportat eu şi familia mea în perioada comunistă nu au fost consecinţe ale concedierii mele abuzive şi că toate deciziile care s-au luat atunci împotriva mea nu au avut caracter politic", spune indignat inginerul Viorel Ciubuc.

Imagine indisponibilă



Viorel Ciubuc nu şi-a angajat un avocat care să îl reprezinte, însă susţine că acţiunea sa este perfect întemeiată. El consicedră cazul său suficient de grav pentru ca instanţa să îl încadreze în prevederile legii 221/2009 şi să îi acorde daune morale.

"Am depus la timp toate actele care dovedesc clar că am fost victima sistemului comunist şi că măsurile administrative au avut caracter politic. Conform legilor în vigoare mi se cuvin despăgubiri. Tată meu a fost arestat şi ca să dea declaraţii aşa cum vroiau cei de la Securitate era supus la cele mai crunte umilinţe", subliniază inginerul Ciubuc.

Potrivit art. 5 din Legea 221/2009 privind condamnările cu caracter politic, "orice persoana care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, precum şi, după decesul acestei persoane, soţul sau descendenţii acesteia până la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instanţei de judecată, în termen de trei ani de la data întrării în vigoare a prezentei legi, obligarea statului la acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare".

Articolul 3 al aceluiaşi act normativ prevede: "Constituie măsură administrativă cu caracter politic orice măsură luată de organele fostei miliţii sau securităţi, având ca obiect dislocarea şi stabilirea de domiciliu obligatoriu, internarea în unităţi şi colonii de muncă, stabilirea de loc de muncă obligatoriu, dacă au fost întemeiate pe unul sau mai multe dintre actele normative prevăzute în prezenta lege".


Invocând aceste prevederi, inginerul Ciubuc susţine că îşi va căuta dreptatea până în pânzele albe.

"Am fost nevoit sa emigrez din ţară întrucat se pregătea arestarea mea. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că familiile condamnaţilor politic erau monitorizate şi urmărite la fiecare pas, punându-li-se piedici de orice natură în viaţa de zi cu zi. Nimeni nu ştie mai bine ca mine ce s-a întâmplat, aşa că merg până în pânzele albe ca să mi se facă dreptate", conchide Viorel Ciubuc.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite