Actorul focşănean Valentin Cotigă îşi cere dreptul de a trăi decent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 30 de ani de muncă în slujba spectatorilor, actorul Valentin Cotigă va câştiga doar 400 de lei, începând cu 1 iunie. Actorul nu beneficiază de drepturi de autor, deoarece este angajat al teatrului pe perioadă nedeterminată, iar colaborările cu alte instituţii culturale sunt inexistente.

Reducerea salariilor cu 25% îi aduce la limita existenţei pe actorii focşăneni, a căror valoare incontestabilă este recunoscută la nivel naţional.

Este şi cazul lui Valentin Cotigă, unul dintre cei 12 artişti ai Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia", care îşi încântă spectatorii pentru un salariu de 600 de lei pe lună.

Însă, de la 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a măsurii de austeritate impuse de guvernanţi, actorul va trebui să supravieţuiască doar cu 400 de lei, bani la care ar putea renunţa.

Îşi iubeşte însă prea mult meseria pe care o practică de mai bine de 30 de ani.

„Nu pot spune că nu mă mai duc la spectacole, deoarece sunt de-o viaţă alături de colegii mei. Însă, consider că munca mea nu mai are nicio valoare, deoarece nu este preţuită. Ce act artistic pot face eu de un milion pe săptămână?", se întreabă dezamăgit Valentin Cotigă.

În ceea ce priveşte drepturile de autor, pe care alţi actori le primesc prin prisma colaborărilor cu diferite instituţii culturale, Valentin Cotigă nu beneficiază de acest tip de remuneraţie, întrucât are contract de muncă pe perioadă nedeterminată cu Teatrul Muncipal.

„Luând în considerare că nu primesc bani pentru drepturile de autor, ar fi normal să mi se dea măcar 10% spor de vechime, dar nu am nicio şansă. Nu mă las manipulat politic, însă îmi cer dreptul de a trăi decent după atâţia ani de muncă", mai spune actorul.

Jurnaliştii, revoltaţi de impozitarea drepturilor de autor

Categorie care încasează bani din drepturi de autor, jurnaliştii se declară a fi total nemulţumiţi de această decizie.

„Normal că nu-mi convine, dar ce pot face? Dacă renunţ la job, nu am siguranţa că voi fi angajată în altă parte în condiţiile astea", spune jurnalista focşăneană Mihaela Mirodoni.

Impozit de la 16% la 30%

De la începutul anului 2010, zece persoane au solicitat înregistrarea la DGFP Vrancea ca obţinând venituri din contracte de cesiune a drepturilor de autor, în domeniile presei scrise, respectiv audio-vizuală.

Veniturile pot fi sporadice şi sunt impozitate, deocamdată, cu 16%. Pentru 2009, 21 de beneficiari ai drepturilor de autor şi-au depus, până pe 17 mai, declaraţiile de venit.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite