UTILITAR Acte necesare pentru permisul de port armă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, persoanele fizice pot procura arme letale si arme neletale. Toate categoriile de persoane care vor să aibă o armă trebuie să fie apte din punct de vedere medical şi să plătească o taxă.

Pentru autorizarea procurării armelor letale, cetăţenii trebuie să depună la Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vrancea un dosar cu următoarele acte: o cerere tip, actul de identitate al solicitantului în original şi copie, un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată din care să rezulte că este apt să deţină astfel de arme şi muniţii, dar şi un certificat de cazier judiciar.

Totodată, solicitanţii trebuie să depună un aviz psihologic din care să rezulte că sunt apţi să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale, eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii. La dosar se mai depun două fotografii color cu dimensiunea 4x5 cm, dovada achitării taxelor pentru autorizare, dar şi carnetul de membru vânător, sportiv de tir sau antrenor de tir, cu toate vizele la zi.

"Potrivit legii, persoanele care vor să deţină o armă letală sau neletală trebuie să urmeze un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, cu condiţia să nu fi săvârşit vreuna dintre contravenţiile pentru care legea prevede revocarea dreptului de procurare, deţinere sau, după caz, port şi folosire a armelor", precizează comisarul şef Vasile Ochean, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Vrancea.

Arme neletale

În vederea autorizării procurării armelor neletale, respectiv arme cu aer comprimat şi cu bilă de cauciuc, solicitanţii trebuie să întocmească acelaşi dosar cu documente ca în cazul armelor letale, mai puţin carnetele de membri ai unor asociaţii de vânătoare sau sportive. Termenul de eliberare al autorizaţiei este 30 de zile lucrătoare, iar valabilitatea autorizaţiei este de 90 de zile, termen ce poate fi prelungit doar o singură dată pentru aceeaşi perioadă.

Pentru fiecare armă din categoria celor cu aer comprimat şi cu bilă de cauciuc este permisă cumpărarea a 100 de bucăţi de muniţie. Intrarea în ţară cu astfel de arme este interzisă, exceptând cazurile de participare la concursuri de tir sportiv sau atunci când un colecţionar de arme român face invitaţie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite