Triplarea spaţiului verde, misiune imposibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focşaniul se confruntă cu o lipsă acută de spaţiu verde
Focşaniul se confruntă cu o lipsă acută de spaţiu verde

Planul Urbanistic General al Focşaniului, care ar fi trebuit să fie finalizat până la această dată, mai trebuie să aştepte cel puţin două luni pentru a primi toate avizele instituţiilor abilitate. Până la sfârşitul acestei luni, Primăria Focşani trebuie să asigure 20 mp de spaţiu verde pentru fiecare locuitor.

Faptul că Focşaniul este un oraş deficitar la capitolul spaţii verzi, nu mai reprezintă nicio noutate. Dacă înainte de 1989 în oraş se mai putea respira deoarece fiecare cetăţean avea la dispoziţie 14 metri pătraţi de spaţiu verde, în momentul de faţă situaţia este mai mult decât alarmantă, spaţiul verde înjumătăţindu-se.

Problema este cu atât mai gravă cu cât peste trei săptămâni, conform Legii Mediului, municipalitatea din Focşani ar trebui să asigure fiecărui locuitor al oraşului 20 de metri pătraţi de spaţiu verde, lucru aproape imposibil, pentru că noul PUG nu este finalizat.

Noul PUG, în februarie

„Ce să facem acum, să inventăm spaţii verzi care nu există? Probabil că în noul PUG al Foşaniului s-au găsit ceva soluţii. Ştiu că din punct de vedere tehnic lucrarea este finalizată, mai trebuie avize de la instituţii şi probabil că prin luna februarie va fi supus aprobării consiliului local", ne-a declarat Dan Cazaciuc, purtător de cuvânt al Primăriei Focşani.

Reprezentanţii Agenţiei de Mediului sunt aproape convinşi că Primăria nu va scăpa fără să fie penalizată de Uniunea Europeană pentru că nu şi-a respectat angajamentul de a oferi mai mult spaţiu verde locuitorilor urbei.

„Erau nişte paşi de parcurs încă de acum trei ani. Primăria avea obligaţia de a întocmi un program de etapizare a ceea ce trebuia să facă pentru extinderea zonei de spaţiu verde, program pe care înţeleg că alte oraşe l-au respectat", ne-a precizat Adrian Colin, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Vrancea.

Amenzi pentru primar şi Primărie

Nerespectarea prevederilor legale privind asigurarea suprafeţei corespunzătoare de spaţiu verde în Focşani se sancţionează cu amendă de la 5.000 - 10.000 de lei pentru primar şi de la 30.000 la 60.000 de lei pentru Primărie.

Focşănenii spun însă că municipalitatea îşi merită soarta atâta vreme cât s-au dat „pe ochi frumoşi" aprobări pentru amplasări de construcţii pe spaţii verzi, concesiuni de terenuri şi extinderi de locuinţe.

„Lângă Muzeul Vrancei era un părculeţ de toată frumuseţea, pe care s-a construit un mastodont, transformat acum în bar. Cine a dat aprobare pentru aşa ceva ar trebui sancţionat", este de părere Elena Stanciu din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite