Tranzacţie cu o miză cu şase zerouri /Consiliul Judeţean încearcă din nou să preia Compania de Utilităţi Publice de la Primăria Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania de Utilităţi Publice, o “prăjitură” tentantă pentru Consiliul Judeţean
Compania de Utilităţi Publice, o “prăjitură” tentantă pentru Consiliul Judeţean

Miza bătăliei este profitul companiei ce a ajuns la două milioane de lei, dar şi cele 143 de milioane de euro pe care aceasta le va gestiona cu "Vrancea Aqua" şi managerierea deşeurilor.

Daca în urmă cu ceva timp Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea cerea toate acţiunile, acum a mai scăzut din pretenţii şi cere doar 60,66 % din acţiunile Consiliului Local (CL) la CUP, singurul operator apă-canal din judeţ. Cel puţin aşa reiese din proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a CL de mâine.

Primăria municipiului Focşani deţine în momentul de faţă 98 % din acţiunile CUP.

Miza transferului acţiunilor către CJ este cu atât mai mare cu cât CUP a semnat de curând primul contract pentru proiectul de modernizare a reţelelor de apă din judeţ finanţat cu fonduri europene şi a cărui valoare ajunge la 100 de milioane de euro.

De altfel, CUP urmează să fie beneficiarul proiectul de manageriere integrată a deşeurilor în judeţ în valoare de 43 de milioane de euro.

Preşedintele CJ, Marian Oprişan, promite apă mai ieftină.

"De ce le e frică unor cârcotaşi nu vor scăpa. Curând acţionarul majoritar la CUP va fi Consiliul Judeţean, indiferent de cine îşi toarnă apă în sandale, urlând de dragul focşănenilor. Operatorul este regional şi este absolut normal ca şi cotrolul să îl deţină CJ", a declarat Oprişan (foto) la semnarea primului contract pentru "Vrancea Aqua".

image

Acordul băncilor, obligatoriu

Directorul CUP Focşani, Gheorghe Vasilescu, se arată mai puţin interesat de ce se întâmplă cu acţiunile societăţii.

"Oricum profitul companiei se duce în mentenanţa instalaţiilor şi în achitarea creditelor de aproape 30 de milioane de euro pe care le avem deja la BERD şi BEI pentru staţia de epurare şi extinderea reţelelor de canalizare şi alimentare cu apă", ne-a declarat acesta.

În proiectul de hotărâre al CL este menţionat însă că transferul acţiunilor CUP nu poate fi operat fără acordul BERD, al BEI şi al Ministerului Finanţelor Publice, întrucât acest lucru este specificat în contractele de împrumut pe care compania le-a încheiat anterior cu acestea.

Potrivit proiectului, în acest moment nu există un astfel de acord obţinut, iar contractul prevede că societatea de utilităţi publice riscă să ramburseze anticipat creditele de 30 de milioane de euro.

"Noi nu vom vota acest proiect ilegal. Aparatul de specialitate al Primăriei arată că este nevoie de acordul băncilor europene şi al Ministerului de Finanţe", declară consilierul local Daniel Gongu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite