Transportul în comun nu va mai polua aerul în Focşani/Vezi ce soluţie au găsit autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a găsit o variantă să „cureţe" aerul: accesarea de fonduri europene pentru proiecte bazate pe energie verde. Uniunea Europeană asigură fonduri importante de bani pentru proiecte care se bazează pe surse de energie regenerabilă, iar Primăria Focşani încearcă să profite de acest lucru.

Primăria municipiului Focşani va depune până la sfârşitul acestei săptămâni la Ministerul Dezvoltării două proiecte legate de posibilitatea ca oraşul să beneficieze de energie ecologică. Acestea se referă la introducerea în premieră a troleibuzelor ca mijloace de transport în comun, dar şi asigurarea iluminatului stradal din surse de energie neconvenţională.


„Vrem să înfiinţăm un transport public nepoluant pe reţele electrice şi mă gândesc aici la troleibuze. Energia electrică va fi cel mai ieftin combustibil în viitorul apropiat şi trebuie să profităm de aceste avantaje", spune primarul Decebal Bacinschi, conştient că înfiinţarea reţelei de troleibuze presupune costuri importante.


Ideea introducerii de troleibuze în Focşani nu este una nouă, înainte de 1989 fiind făcuţi câţiva paşi în acest sens, însă proiectul nu s-a materializat.


„Pe strada Cuza Vodă există şi acum stâlpi montaţi special pentru troleibuze. Astfel de mijloace ar fi convenabile pentru viitor, având în vedere că s-a anunţat că peste câţiva ani va exista o criză a combustibililor proveniţi din ţiţei. Numai că e vorba de bani mulţi şi fără bani europeni nu se poate face nimic. Un troleibuz costă 250.000 de euro, dar trebuie construite linii de contact, staţii de redresare care să dea tensiune pe traseu", precizează Ionel Diaconu, directorul SC Transport Public Focşani.


Focşănenii nu sunt reticienţi la nou, dar vor ca autorităţile să se implice mai mult şi să vorbească mai puţin.
„Din câte ştiu eu, Piaţa Unirii se face tot din fonduri europene. Dar în schimb vedem că acolo nu se munceşte nimic şi termenul de finalizare este mereu amânat. Aşa şi cu troleibuzele: promisiuni multe, dar fapte puţine", spune Nicolae Cojocaru, din Focşani.


Focşani, oraş poluat
Reprezentanţii Agenţiei de Protecţia Mediului spun că Focşaniul face parte din categoria aglomerărilor urbane poluate.
„La Focşani este depăşit nivelul de pulberi fine în suspensie, adică atmosfera este poluată din cauză că nu sunt spaţii verzi, din cauza aglomeraţiei. Cred că ideea cu microbuzele este binevenită", ne-a declarat Adran Colin, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite